CONSELL DE MINISTRES

El Govern: "És important que el rei mantingui la seva inviolabilitat"

Sánchez es recolza en el Consell d'Estat per aconseguir el difícil "consens" sobre limitar els aforaments

L'Executiu "no renuncia" que els delictes de corrupció quedin fora de la protecció especial

undefined44933744 madrid   07 09 18    isabel celaa  portavoz del gobierno  y 180907145058

undefined44933744 madrid 07 09 18 isabel celaa portavoz del gobierno y 180907145058 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Conscient de la seva debilitat al Parlament, però determinat a dur a terme la seva proposta, Pedro Sánchez ha decidit encomanar-se al Consell d’Estat perquè guiï el projecte que planteja reduir els aforaments dels polítics. El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres demanar al màxim òrgan consultiu que delimiti jurídicament el procediment, que implica una reforma exprés de la Constitució. L’objectiu és reduir els aforaments de diputats, senadors i membres del Govern i mantenir-lo només en els actes en l’exercici de les seves funcions, però no tocarà el que afecta el Rei.  La Moncloa "no renuncia" a excloure els delictes de corrupció d’aquest tipus de protecció. 

La decisió del Consell de Ministres busca un consens parlamentari que encara no hi és. Però Sánchez deixa clar que, tot i que està obert a reflexions, la reforma no inclourà ni les forces de seguretat, ni el Rei, tot i que ho demanen algunes forces polítiques. La portaveu governamental, Isabel Celaá, ha descartat rotundament aquesta possibilitat i, encara sense cedir en aquesta reclamació de partits com Units Podem, ha mostrat la seva confiança a aconseguir el consens per aprovar la mesura. "És important que el rei mantingui la seva inviolabilitat", ha assenyalat la portaveu, i ha argumentat aquesta defensa pel seu paper com a cap d’Estat. Malgrat les reclamacions dels socis del Govern, l’Executiu no està disposat aixecar la inviolabilitat del rei, una iniciativa que necessitaria, a més, una reforma agreujada de la Constitució, amb majories de dos terços, dissolució de les Corts, eleccions generals i referèndum.

"Pensem que les forces polítiques no han de tenir ‘a priori’ un veto. Tenim la confiança que les forces polítiques voldran restringir els aforaments en la línia que plantejarà el Govern", ha assenyalat Celaá, que ha insistit que l’Executiu no fa "política ficció", sinó actuacions possibles. 

Notícies relacionades

Sobre el tipus de delictes que quedarien fora de l’aforament després de la reforma, ha explicat que estudien plantejar els relatius a la corrupció, però que depèn en bona mesura de l’informe del Consell d’Estat. És a dir, la "voluntat política" existeix.

Per poder fer la proposta del Govern, seria necessària la modificació dels articles 71.3 i 102.1 de la Constitució. El Govern ha assumit que, en cas d’aprovar-se la reforma al Parlament, Units Podem forçarà un referèndum perquè la ciutadania es pronunciï sobre el canvi en la Carta Magna.