OBSERVADORS

Amnistia Internacional "supervisarà" el judici per l'1-O

L'entitat envia una carta a Cuixart i Sànchez en la qual expressa la seva voluntat d'analitzar si es compleixen "les garanties d'un judici just"

zentauroepp40262031 barcelona 24 09 2017 concentracion de omnium cultural y anc 180113121950

zentauroepp40262031 barcelona 24 09 2017 concentracion de omnium cultural y anc 180113121950 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
ACN

Amnistia Internacional i el seu director a Europa, Fotis Filippou, han enviat una carta al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i a l’expresident de l’ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez, actualment presos a la presó de Lledoners, per expressar de nou la seva solidaritat amb ells, reclamar la seva posada en llibertat i clamar contra la "injustificable" situació que tenen els que van ser líders de l’ANC i Òmnium abans de ser empresonats per la causa de l’1-O. En aquesta ocasió, no obstant, AI va més enllà i, a les portes d’iniciar-se el judici oral contra ells i la resta de processats, l’entitat s’ha compromès amb Sánchez i Cuixart a "supervisar" el procés judicial "per analitzar si les garanties d’un judici just es compleixen".

A la carta rebuda pels dos presos, Amnistia i els seus dirigents expressen el seu "recolzament i solidaritat" per la "situació injusta" que, segons el seu parer, viuen Sànchez, Cuixart i les seves famílies. "Estem molt preocupats que hagi passat més d’un any des del seu arrest i que encara estiguin en presó preventiva. És una situació que considerem injustificable, que hem denunciat internacionalment i que continuarem denunciant fins que sigueu alliberats i els càrrecs de rebel·lió i sedició retirats", afirmen en la missiva.

L’entitat considera que aquesta presó preventiva per a Cuixart i Sànchez "és una mesura excessiva i desproporcionada que viola el seu dret a la llibertat d’expressió i la lliure manifestació". "Subratllem que el dret a la llibertat d’expressió i la lliure manifestació inclou la possibilitat per a la gent i les organitzacions de la societat civil d’expressar les seves opinions sobre un referèndum d’independència en qualsevol moment, tant individualment com col·lectivament, incloent el context d’actes públics", comenten a la carta.

Accions previstes

Notícies relacionades

Per aquesta raó, Amnistia es compromet en aquesta carta a "continuar emprenent accions que s’espera que tinguin un impacte positiu en les causes" de l’1-O, i ho pensa fer "especialment" des de les oficines que té a Barcelona, Madrid i Londres.

Aquesta és la tercera vegada que Amnistia Internacional es pronuncia públicament contra l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.