ELS COMPTES PÚBLICS

Govern i comuns ajornen la discussió sobre la fiscalitat

Aragonès inclou en els comptes 350 milions d'euros provinents de l'Estat

"Hi ha hagut acostaments simbòlics, però no estructurals", apunten els morats

jregue46073221 grafcat651  barcelona  29 11 2018   la presidenta del grupo 181129181249

jregue46073221 grafcat651 barcelona 29 11 2018 la presidenta del grupo 181129181249 / Marta Perez

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Primera reunió entre el Govern, via Conselleria d'Economia, i els comuns sobre els pressupostos de la Generaltat del 2019. Contactes de premsa posteriors de caràcter tàctic.

Per als comuns la trobada ha sigut "decebedora en els continguts", la qual cosa obliga a ser "pessimista", segons la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jessica Albiach. Per al vicepresident, Pere Aragonès, la reunió va discórrer de manera "satisfactòria" i va avançar que hi havia sintonia en nou dels 10 punts de la proposta amb què els morats es van acostar a la seu de la Conselleria. El següent pas, segons Aragonès, seria encertar amb la "intensitat", és a dir, amb la quantitat de diners que es destinen a cada punt en el qual s'està presumptament d'acord.

"Noentenem tant optimisme" va assenyalar Albiach, i va afirmar que, on Aragonès veia diferències d'"intensitat", en veritat emergien "diferències de models". "Hiha hagut acostaments simbòlics, però no estructurals", van apuntar fonts dels comuns. "Veiem el Govern molt lluny, no només de la nostra proposta, sinó de les demandes del carrer", va apuntar Albiach aprofitant que la reunió ha tingut lloc en la setmana laboralment més conflictiva en mesos, amb la coincidència de diverses vagues de treballadors públics.

Sobre el punt que més esquerdes pot obrir, no només entre els negociadors, sinó en el si del Govern per si mateix, totes dues parts van posposar tota discussió fins a tenir a sobre de la taula les projeccions que podrien resultar d'un eventual increment fiscal.

En aquest punt, Aragonès va assenyalar que estaven "oberts" a dialogar però va voler recordar que en "els últims anys s'ha fet molt recorregut en aquests temes". "N'hi ha prou amb recordar que el 40% de la recaptació estatal de l'impost sobre el patrimoni es reuneix a Catalunya", va asseverar.

A més, en el cas de les pujades del tram autonòmic de l'IRPF, aquestes serien liquidades per l'Estat, que continua sent qui recapta l'impost, no abans del 2020. I, encara que en aquest moment no ho va explicitar, a la Conselleria apunten que els ingressos no són en absolut substancials.

Transferència de l'Estat

Els comuns es van mostrar, per la seva banda, sorpresos al veure que en els comptes del Govern s'inclouen 350 milions provinents de l'Estat, en forma de transferència. Aquesta partida, quan els partits independentistes es neguen a aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat i, per tant, queda a mercè de la pròrroga pressupostària, suposa, per a Albiach, el reconeixement implícit que els comptes que defensen el PSOE i Podem "són bons per a Catalunya".

Notícies relacionades

Ítem més, a l'incloure-les quan no hi haurà acord i, per tant, no hi ha cap seguretat que Madrid transfereixi aquests diners, una cosa que suposa "tornar a velles pràctiques, la de comptabilitzar diners que no es té".

Fonts del Govern no es van mostrar sorpresos davant de la lectura catastròfica feta per Albiach. "És una negociació. Encara és aviat", va assenyalar aquesta font, i va afegir que "a mesura que vagin passant les vagues la situació també canviarà", en una velada acceptació que el dia elegit per asseure's amb els comuns no havia sigut el millor. "Si no hi ha pressupostos no hi ha noves dotacions. La solució a les vagues és aprovar pressupostos", va sentenciar aquesta veu.