IMPUGNACIÓ DEL GOVERN

El TC decidirà si és constitucional reprovar el Rei

Admet per unanimitat la impugnació del Govern central contra la reprovació del Parlament de Felip VI

L'Executiu no va demanar la suspensió cautelar al tractar-se d'una declaració

undefined45924633 gua137  antigua  guatemala   16 11 2018   el rey felipe vi p181116205650

undefined45924633 gua137 antigua guatemala 16 11 2018 el rey felipe vi p181116205650 / Lavandeira Jr

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Malgrat els dubtes expressats pel Consell d’Estat, el ple del Tribunal Constitucional ha decidit admetre, per unanimitat, la impugnació del Govern central contra lareprovació aprovada pel Parlament contra el Rei Felip VI, l’11 d’octubre passat. El Govern no va invocar l’article 161.2 de la Constitució, que preveu la suspensió automàtica de la norma impugnada, davant la dificultat que comportaria aplicar-la a una declaració com la que va fer la Cambra catalana.

La decisió de l’alt tribunal ha sigut ratificada pels seus 12 magistrats, tot i que el Consell d’Estat va dictaminar que no hi ha base jurídica per impugnar el text de la Cambra catalana, que no té efectes jurídics. El Govern de Pedro Sánchez va optar per impugnar la declaració del Parlament, que condemna la posició de Felip VI després del referèndum de l’1-O i aposta per l’"abolició" de la monarquia com a "institució caduca i antidemocràtica".

En concret, la impugnació de l’Executiu es dirigia contra els apartats de la declaració de la Cambra catalana, que deia textualment: "El Parlament, en defensa de les institucions catalanes i les llibertats fonamentals, rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI, la seva intervenció en el conflicte català i la justificació de la violència per part dels cossos policials l’1 d’octubre del 2017".

A més, es reafirmava en el seu "compromís amb els valors republicans i aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia".

Notícies relacionades

El Govern central, que no la suspensió de la resolució, considerava que s’havien pogut vulnerar els articles 1.2, 1.3, 2, 9.1 i 168 de la Carta Magna, així com els articles 2.4 i 4.1 de l’Estatut. El tribunal ha traslladat la impugnació al Parlament perquè en un termini de 20 dies formuli al·legacions.

A ulls de l’Executiu, amb la seva reaprovació el Parlament va reobrir la via "unilateral". Per això, finalment va optar per impugnar-lo. "El Consell d’Estat entén que la resolució és un greu atemptat al principi de lleialtat institucional i comporta una total falta de respecte a la més alta magistratura de l’Estat, però considera que té una naturalesa netament política, sense produir efectes de cap tipus. No obstant, el Govern central entén que la resolució és inconstitucional. Suposa un nou intent d’iniciar un procés unilateral que desemboqui en la proclamació d’una hipotètica República", va explicar la portaveu del Govern central,  Isabel Celaá, a l’anunciar la impugnació.