critica que la crisi s'ha judicialitzat

Miquel Roca, sobre la situació a Catalunya: "Tornem a la política el que correspon a la política"

"El que no és oportú és que no hi hagi consens", lamenta el pare de la Constitució sobre la Carta Magna

zentauroepp42061612 barcelona    12 02 2018  deportes   el abogado miquel roca i180324184521

zentauroepp42061612 barcelona 12 02 2018 deportes el abogado miquel roca i180324184521 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exdirigent de CiU i pare de la Constitució, Miquel Roca, ha demanat aquest dimecres no carregar la justícia amb assumptes polítics i ha assegurat que la crisi a Catalunya s’ha judicialitzat i s’ha de resoldre des de la política. Així, ha posat com a exemple els pactes polítics assolits durant la Transició per avançar en la instauració d’un sistema democràtic a Espanya.

"Tornem a la política el que correspon a la política. El 1978 vam resoldre políticament el que corresponia fer políticament", ha assegurat Roca, en una entrevista a Antena 3.

Segons el pare de la Constitució, a Espanya s’ha judicialitzat un problema polític i s’hauria d’intentar reconduir al curs polític. "Aquesta és l’essència del problema, les altres coses són un debat apassionat. La qüestió no està en una qualificació d’un delicte, sinó en quina és la seu on s’ha de resoldre aquest problema", ha advertit, preguntat per la causa del procés.

L’impàs del CGPJ

Sobre la polèmica generada amb la renovació del Consell General del Poder Judicial, Roca ha advertit sobre la politització del Poder Judicial, assegurant que "ningú assenyat" es pot sentir "satisfet" que aquest poder entri en crisi. "Això és dolent. Una instrumentalització política de la justícia es paga molt cara", ha valorat, després de ser preguntat per l’impàs que viu el CGPJ i els missatges del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en què parlava de controlar el Tribunal Suprem.

Roca, que exerceix la defensa del’exconseller Santi Vila en el judici contra els líders del procés, ha demanat l’absolució de Vila, entenent que és l’única posició que pot defensar.

L’exdirigent català ha insistit que la justícia està "carregada" d’assumptes que són polítics i que han de resoldre’s des de l’esfera política.

Reforma constitucional

D’altra banda, preguntat sobre una possible reforma constitucional que actualitzi la Carta Magna de 1978, Roca ha posat l’accent en la necessitat de construir consensos per abordar una eventual actualització del text. "Molta gent diu que té el desig de canviar-la, però quan es concreta sobre què, no són precisos. L’important és comprendre que la nostra força rau en l’ampli consens. Una constitució no és el resultat de majories estrictes", ha apuntat.

Notícies relacionades

Sobre si és oportú obrir aquest debat constitucional, l’exportaveu de CiU al Congrés ha assegurat que el que "no és oportú" és que "no hi hagi consens" en el panorama polític espanyol. Roca ha explicat que la societat demana pactes i els partits han de saber transaccionar per què la transversalitat de base "sigui més àmplia" i de "més seguretat" a l’hora d’abordar una reforma.

Alhora, ha volgut assenyalar que en ocasions es confon l’oposició a l’acció d’un govern amb el mateix paper de la Constitució. Al seu parer, en el context polític actual la Constitució "no està impedint res".