CONVERSA POLÈMICA

La consellera Laura Borràs s'embolica amb uns whatsaps amb Buch

La titular de Cultura compromet el seu company en el Govern, a l'assegurar que li va dir que els Mossos no l'estaven investigant

La Conselleria d'Interior ho nega rotundament i aclareix que el conseller li va dir només que els agents actuaven sota secret de sumari com a policia judicial

zentauroepp43633357 laura borras181128111208

zentauroepp43633357 laura borras181128111208 / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La consellera de Cultura, Laura Borràs, investigada per suposades irregularitats al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), ha posat en un compromís el seu company en el Govern, el titular d’Interior, Miquel Buch, al donar tres versions diferents en les entrevistes concedides aquest dimecres en tres cadenes de ràdio (RAC1, Catalunya Ràdio i Ser Catalunya) per defensar la seva gestió al capdavant d’aquest organisme català. 

A primera hora del matí, ha entrat en antena a 'El món a RAC-1' i sorprenentment ha afirmat que Buch l’havia tranquil·litzat assegurant-li que els Mossos no “l’estaven investigant”. "Ahir, quan vaig parlar amb el conseller Buch i vaig rebre les mostres de recolzament públiques i privades, em va dir que era la policia judicial, que els Mossos no m’estaven investigant", ha explicat. El comentari donava a entendre que el conseller Buch, cap polític de la policia catalana, havia demanat als Mossos informació sobre un cas que es trobava sota secret de sumari.

audio-borras / periodico

Fonts de la Conselleria d’Interior, responent les preguntes d’EL PERIÓDICO, han desmentit rotundament la consellera Borràs i han assegurat que Buch es va limitar a explicar-li via WhatsApp a la seva companya en el Govern que la investigació "estava sota secret de sumari i que els Mossos van actuar com a policia judicial". La investigació va ser ordenada per la titular del Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona, que va ordenar el secret de les actuacions, i qualsevol filtració hauria suposat una revelació de secret.

Minuts després, alineada amb les fonts d’Interior, Borràs, aquesta vegada en una entrevista amb 'El matí de Catalunya Ràdio', ha rectificat: "Jo no hi era [durant els registres] i vaig parlar amb el conseller Buch perquè no em constava cap notificació ni policial ni judicial. No em consta que m’estiguin investigant. El conseller sap que hi ha secret de sumari i no em va passar cap informació, més enllà que els Mossos actuaven com a policia judicial", ha manifestat.  

Borràs s’enreda en la tercera versió

Quan el problema semblava haver quedat en un simple malentès, ha arribat a la seva tercera aparició, a Ser Catalunya, al programa de Josep Cuní. "Ahir jo era al Palau de la Generalitat i estàvem al costat l’un de l’altre [Borràs i Buch] i, precisament perquè el tenia just al costat, li vaig dir ‘sembla que se m’investiga’ i el conseller va dir ‘espera, deixa que m’ho miri’ i em va respondre ‘no, no se t’investiga però vaja, hi ha secret de sumari i no sé res més’, així que en aquest sentit aclarir que no hi ha cap tipus d’informació que m’hagi donat el conseller d’Interior". 

Aquesta última versió dels fets, a més de situar la conversa abans que transcendís que la consellera estava sent investigada (les reunions de Govern són dimarts al matí i es va saber que Borràs estava sent investigada a la tarda), tornava al punt d’inici: el conseller Buch, segons Borràs, sí que va accedir a esbrinar pel seu compte si els Mossos estaven o no investigant, sota secret de sumari, la seva sòcia de Govern. Una cosa que fonts d’Interior insisteixen a negar: "El conseller en cap cas li va aclarir si l’estava o no investigant". 

Defensa dels procediments

La titular de Cultura ha negat qualsevol "ombra de dubte" al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entitat el "prestigi" de la qual ha defensat i ha recordat que se sotmet a auditories mensuals.

Borràs ha reiterat que tots els procediments s’han ajustat "a la legalitat" i assegura que "no pot permetre" que es posi "en dubte" la tasca de la ILC, en què "molta gent s’hi deixa la pell".

Quan se li ha preguntat si té constància que les investigacions tinguin a veure amb un possible fraccionament d’encàrrecs per rebaixar el cost i no haver de fer concursos públics per a la reforma i creació de pàgines web oficials, ha assegurat que "no s’aguanta per enlloc".  

Notícies relacionades

Ha assegurat que els procediments públics  són "clars i diàfans" i que garanteix que es compleixen.

Borràs va estar cinc anys al capdavant de la ILC com a directora.