Operació Kitchen

El jutge del 'cas Villarejo' crida a declarar Bárcenas i la seva dona

De Egea els cita a declarar el 12 de desembre en qualitat de testimonis

zentauroepp43522927 madrid 28 05 2018  politica caso g terl   algunos de los con180528111221

zentauroepp43522927 madrid 28 05 2018 politica caso g terl algunos de los con180528111221

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El jutge de l’Audiència Nacional Diego de Egea ha citat a declarar el 12 de desembre en qualitat de testimonis l’extresorer del PP Luis Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias, en el marc de la investigació de l’anomenada operació Kitchen, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

El magistrat està investigant aquest presumpte dispositiu policial, en què sembla que està involucrat el comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo i pel qual es va pagar amb fons reservats el xofer dels Bárcenas, Sergio Ríos, perquè sostragués documentació sensible que l’extresorer es va emportar del PP després del seu acomiadament.

Sense obligació de declarar

Bárcenas i la seva dona estan cridats a comparèixer per donar compte d’aquest afer el 12 de desembre, tal com ha avançat 'La Vanguardia'. Fonts jurídiques consultades per Europa Press assenyalen que tots dos hi van en qualitat de testimonis com a perjudicats d’un presumpte robatori i no tindran, per tant, obligació de declarar.

No obstant, poden anar-hi acompanyats dels seus advocats, ja que de les seves declaracions o del contingut de la documentació sostreta pot derivar-se algun tipus de conseqüència en altres causes que tenen obertes, com la investigació del presumpte finançament irregular del PP o la trama Gürtel, per la qual Bárcenas ja compleix 33 anys de presó.

De Egea, jutge de reforç del Jutjat Central d’Instrucció número 6, ha entregat aquesta citació en el context del 'cas Tàndem’, que investiga les activitats de Villarejo i alguns dels seus socis i clients des de fa poc més d’un any, el mateix temps que el comissari retirat fa que està en presó preventiva, sospitós, entre altres delictes, d’organització criminal, blanqueig, suborn, descobriment i revelació de secrets i extorsió.

Fins a 'la cuina' dels Bárcenas

Kitchen és la setena peça d’aquesta macrocausa i es va obrir a començaments d’aquest mes, després d’un atestat policial que apuntava a l’existència d’aquella operació que buscava, i d’aquí el nom, entrar fins a 'la cuina' dels Bárcenas utilitzant una persona de la seva confiança, per aconseguir qualsevol documentació comprometedora per al PP que s’hagués pogut emportar.

Notícies relacionades

Això ha motivat que un altre jutge de l’Audiència Nacional s’interessi pel cas. Es tracta de José de la Mata, l’instructor que investiga la presumpta existència d’una 'caixa b' en el PP a partir de les anotacions intervingudes al seu dia al mateix Bárcenas. Després de tenir notícia per la premsa de l’operació Kitchen, ha demanat a la Secretaria d’Estat d’Interior que remeti un informe urgent amb totes les dades d’aquell desplegament, així com que entregui la documentació que s’hagi pogut intervenir, ja que pot ser rellevant per a la causa,

Atès que l’operació, si va existir, es va desenvolupar en la Unitat Central de Recolzament Operatiu (UCAO), que depèn de la Comissaria General d’Informació, i es va sufragar amb fons reservats, té caràcter secret. Per això, el jutge De Egea, a més de cridar a declarar els Bárcena, ha demanat al Consell de Ministres que desclassifiqui tota la informació relativa a aquest afer, de manera que tant els implicats com els testimonis de Kitchen puguin declarar sobre això al seu jutjat sense les limitacions de les lleis de secrets oficials i fons reservats.