El TC avala el control parlamentari del Govern tot i que estigui en funcions

El Congrés va acudir a l'alt tribunal davant de la negativa de l'Executiu de Rajoy a comparèixer a les Cambres

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid. / Efe / Juanjo Martín

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha declarat per unanimitat que el Congrés pot controlar els governs en funcions. En una sentència ha donat la raó a la Cambra Baixa en el conflicte d’atribucions que va plantejar el 2016, davant de la negativa del Govern de Mariano Rajoy a comparèixerMariano Rajoy amb l’argument que es trobava en funcions.

El conflicte va sorgir el 2016, després de les primeres eleccions després de les quals cap partit va aconseguir prou majoria per formar Govern, la qual cosa va permetre a l’Executiu de Rajoy quedar en funcions un període molt més llarg del que s’havia viscut anteriorment en el tràmit fins aleshores habitual del canvi de carteres.

El Grup Parlamentari Socialista va sol·licitar la compareixença urgent del ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, davant de la Comissió de Defensa, per informar sobre els assumptes tractats i els acords adoptats en la reunió de Ministres de Defensa de l’OTAN que s’havia celebrat els dies 10 i 11 de febrer del 2016 a Brussel·les. L’Executiu va comunicar a la Cambra Baixa que no es podia sotmetre a iniciatives de control, entre les quals hi havia la compareixença citada, perquè no existia relació de confiança entre els dos òrgans constitucionals. Això va portar el Congrés a plantejar el conflicte d’atribucions al considerar que l’esmentada negativa vulnerava la Constitució.

La sentència feta pública aquest dijous explica que tot i que normalment "el control de l’acció del Govern s’exercirà en el marc de la relació de confiança que ha d’existir entre el Govern i el Congrés dels Diputats”, això no significa que "excepcionalment, com ho són també els períodes en què no hi ha relació de confiança entre el Congrés i el Govern, no es pugui exercitar-se l’esmentada funció de control”.

Funció de control

En aquest sentit, "la funció de control que correspon a les Corts Generals està

implícita en el seu caràcter representatiu i en la forma de govern parlamentari que estableix l’article 1.3 de la Constitució, no podent negar-se a les Cambres tot exercici de la funció de control, ja que amb això s’afectaria l’equilibri de poders previst a la nostra Constitució”. És més, “la funció de control correspon al Congrés dels Diputats i al Senat, d'acord amb l’article 66.2 de la CE, tot i que entre aquesta Cambra i el Govern no existeixi l’esmentada relació de confiança”.

El fet que un Govern estigui en funcions no impedeix la funció de control de les Cambres, ja que en la mesura que el Govern continua desenvolupant activitat, aquesta no pot quedar exempta del control de les Corts Generals, sense perjudici que la funció de control s’haurà d’adequar a la mateixa situació del Govern en funcions.

Notícies relacionades

Per això el tribunal conclou que el Govern, al mantenir el criteri que el Congrés dels Diputats no pot sotmetre el Govern en funcions a iniciatives de control en la mesura que no existeix relació de confiança entre un govern en funcions i l’esmentada Cambra, va menyscabar l’atribució constitucional que a aquesta confereix l’article 66.2 de la CE.

La sentència recorda que tant l’activitat que desenvolupi el Govern en funcions, com l’exercici de la funció de control que correspon a les Corts Generals s’han d’exercir d’acord amb el "principi de lleialtat institucional que ha de presidir les relacions entre òrgans constitucionals".