norma conflictiva

Protecció de Dades avisa que vetarà l''spam' ideològic

Associacions d'internautes consideren que la nova llei "desprotegeix" els usuaris

L'activista Simona Levi recorda que preval la normativa europea

zentauroepp33538649 proteccion de datos  internet password   foto  123rf181122153425

zentauroepp33538649 proteccion de datos internet password foto 123rf181122153425

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els partits polítics podran treure profit de la informació que aboquen els internautes a les xarxes socials i enviar ‘spam’ a les seves bústies digitals sense consentiment. La nova llei de protecció de dades aprovada en el Senat -prèviament ratificada en el Congrés- estableix al seu article 58 bis que, en període electoral, els candidats podran recopilar "dades personals relatives a les opinions polítiques", acollint-se a l’empara de l’"interès públic" si es donen les "garanties adequades". Associacions d’internautes han posat el crit al cel per la nova normativa perquè, segons el seu parer, "desprotegeix" els consumidors i "viola la seva intimitat".

L’enrenou en l’opinió pública va fer que la presidenta del’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), Mar España, s’afanyés a censurar que és "il·legal" l’elaboració de perfils ideològics partint del rastreig d’informació ‘online’ per disgregar dades ideològiques, sexuals, religioses o de qualsevol altre tipus. Va assegurar que des del seu departament es mantindran "extremament vigilants i rigorosos" amb aquestes pràctiques, inclòs l’enviament de propaganda electoral adaptada a l’elector, i va recordar que les formacions polítiques poden ser sancionades amb una multa de fins a 20 milions d’euros si es desmarquen del previst per llei.

Espanya es va comprometre amb el consumidor a "garantir el dret d’oposició de forma clara, senzilla i accessible" i va anunciar que es reunirà en les pròximes setmanes amb el president de la Junta Electoral Central per abordar la qüestió i treballar col·legiadament en la interpretació d’aquestes "garanties".

Primacia del reglament europeu

Les seves paraules no tranquil·litzen els defensors dels drets digitals. L’activista de la plataforma Xnet, Simona Levi, critica en declaracions a EL PERIÓDICO que aquesta llei s’hagi tirat endavant tractant de prevaler el reglament europeu –que és obligat compliment– i que dona "més garanties" a l’usuari. "A l’article 56 d’aquesta llei s’exposa que en una situació excepcional es ‘pot autoritzar’, no que s’hagi de fer una llei que així ho estableixi", relata, i afirma que "no és de la seva comesa", en relació amb els partits que ho van avalar en sengles Càmeres. "Es recolzen en el reglament malinterpretant-lo", etziba, i denuncia que a Espanya la ciutadania "estigui acostumada a rebre paperetes electorals a casa i que això és una anomalia a la resta d’Europa": “El reglament europeu ho impediria, però a Espanya els partits volen continuar fent-ho i no que aquesta pràctica desaparegui gradualment”, reflexiona.

De tota manera, Levi creu que és una normativa que, si s’aplica, és “fàcilment recurrible”. “Si rebo propaganda per correu electrònic sense que se m’hagi preguntat, puc denunciar-ho a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i, si em diuen que la llei ho consent, es porta a Europa perquè la seva norma preval”.

Notícies relacionades

Centra les seves preocupacions en altres aspectes del text que han passat més desapercebuts, i critica que hi hagi“desprotecció” per als alertadors de corrupció."La protecció de dades s’utilitza com a excusa per entorpir la revelació d’informació d’il·lícits i fraus", assegura, i tem que s’utilitzi com a excusa per torpedinar "la llibertat d’expressió i d’informació". 

A les crítiques es van sumar l’Associació d’Usuaris d’Internet i l’Associació d’Internautes, perquè creuen que desprotegeix els usuaris. Units Podem ja ha anunciat que portarà aquesta legislació al Tribunal Constitucional (TC).