LA CRUÏLLA EUROPEA

Espanya manté el seu 'no' al pacte del 'brexit' davant dels dubtes sobre Gibraltar

El Govern estudia la declaració política pactada per la UE i el Regne Unit, però reitera el seu vet0

L'Executiu acusa May d'actuar amb "nocturnitat i traïdoria" en les negociacions

undefined45972274 madrid 20 11 2018  pol tica   sesi n de control al gobierno 181120192437

undefined45972274 madrid 20 11 2018 pol tica sesi n de control al gobierno 181120192437 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’esborrany de la declaració política sobre la relació futura entre la UE i el Regne Unit després delbrexit  té el vistiplau dels dos actors, però no compta amb el recolzament del Govern d’Espanya. Al contrari. Al no esmentar el text la situació de Gibraltar, l’Executiu continua tement que l’estatus de la colònia britànica pot ser aprovat entre Brussel·les i Londres, sense comptar amb Madrid. Així que la seva amenaça de veto es manté, a només tres dies del Consell Europeu de diumenge, cridat a tancar l’acord del brexit.    

"El Govern està estudiant l’esborrany de la declaració política", expliquen fonts de la Moncloa, que remarquen que Espanya votarà en contra "si no queda absolutament garantit que la relació futura de Gibraltar amb la UE requerirà un previ acord entre Espanya i el Regne Unit, tal com va recordar a l’inici del procés negociador".

L’Executiu socialista està visiblement incòmode amb l’evolució de l’últim tram de les negociacions del ‘brexit’. No és només aquesta declaració política. També el pacte pròpiament dit, que a última hora, i sense comptar amb Espanya, inclou un article (el 184) que pot servir per interpretar que la UE i el Regne Unit puguin també negociar, sense comptar necessàriament amb l’autorització d’Espanya, l’estatus de la colònia britànica. Espanya s’hi oposa, al considerar que tota decisió sobre el Penyal ha de tenir el seu vistiplau. 

El Govern ataca el Regne Unit per la introducció d’aquest article, però també responsabilitza la UE, que segons el seu parer s’hauria d’haver adonat de la transcendència del precepte. "L’article va ser introduït per la part britànica, gairebé amb traïdoria i nocturnitat, i desconegut per totes les parts, tret de pel Regne Unit", ha dit aquest dijous en el Congrés el secretari d’Estat de Relacions amb la UE, Marco Aguiriano. "No va ser considerat nociu ni per la Comissió ni pel Consell", ha afegit. 

Les alternatives

Espanya proposa dues coses per resoldre el conflicte. La primera, que l’article 184 es canviï. L’altra, que la mateixa UE faci una interpretació pública del precepte que deixi clar que la situació de Gibraltar és diferent i necessita sempre el vistiplau del Govern espanyol. "L’article exigeix una clarificació, negre sobre blanc, que no hi ha cap risc [per a Espanya]. Si els serveis jurídics de la Comissió i del Consell ens poden assegurar que no hi ha cap risc, que ho escriguin,” ha continuat Aguiriano.

El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, va ser contundent dimecres a la nit, després que es conegués que Espanya havia firmat amb el Regne Unit un preacord sobre la relació de Gibraltar amb l’Estat espanyol en matèria fiscal, mediambiental i laboral, entre altres assumptes. Sánchez va celebrar el pacte, i el va posar com a exemple per traslladar la seva voluntat conciliadora, però va deixar clar que l’Executiu, arribat el cas, utilitzaria el seu poder de veto.

 "L’article 184 posa en qüestió la capacitat de negociar amb el Regne Unit sobre Gibraltar. Això no és acceptable. Aquest és un punt essencial per al Govern. Si això no es resol, Espanya haurà de votar que no, perquè afecta l’essència de la nostra nació. En això vull ser molt clar. No es pot debilitar la capacitat d’un país que forma part de la UE. No ens sentim reflectits en l’acord tal com està redactat", va dir Sánchez a Valladolid, després de la cimera hispanoportuguesa celebrada en aquesta ciutat.

Notícies relacionades

Poc després, el president del Govern va parlar per telèfon amb la primera ministra britànica, Theresa May. Segons Arguiriano, que va ser present en la conversa, Sánchez li va demanar que deixés clar si estava disposada a canviar l’article 184 i introduir Gibraltar en la declaració política. "Si aquest Govern obté prou claredat, avalada jurídicament, sobre el famós article 184, recolzarà els dos textos en el pròxim consell europeu. I si no, no", ha conclòs el secretari d’Estat.