EL REPARTIMENT DEL CGPJ

El portaveu del PP al Senat, als seus companys: "Controlarem la Sala Segona [del Suprem] des de darrere"

Cosidó justifica davant dels senadors populars el pacte amb el PSOE per renovar el Consell General del Poder Judicial

Demana disculpes pel "llenguatge col·loquial" utilitzat però afegeix que se n'ha "malinterpretat" el contingut

undefined38767175 madrid 06 06 2017 declaraci n cosid  en comisi n operaci n c170606153805

undefined38767175 madrid 06 06 2017 declaraci n cosid en comisi n operaci n c170606153805 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Ha sigut una jugada formidable". El portaveu del PP en el Senat, Ignacio Cosidó, resumeix amb aquestes paraules el repartiment que el PP i el PSOE han fet en la renovació del Consell General del Poder Judicial i, segons la qual, els populars controlaran la Sala Segona del Tribunal Suprem "des de darrere".

Cosidó fa aquestes afirmacions en un WhatsApp enviat als senadors populars cinc dies després que es fes públic el pacte entre el PP i el PSOE per rebutjar les crítiques que havia suscitat a les files conservadores, segons revela aquest dilluns 'El Español'.

L’actual portaveu a la Cambra alta justifica l’acord segons el qual els populars elegiran nou vocals i la presidència i els socialistes, els altres deu vocals. "En altres paraules, obtenim el mateix numèricament però posem un president excepcional [Manuel Marchena], un gran jurista amb una capacitat de lideratge i ‘auctoritas’ que farà que les votacions no siguin 11-10, sinó properes al 21-0. I, a més, controlant la Sala Segona des de darrere i presidint la Sala 61 ", remarca.

En declaracions a la premsa, Cosidó ha demanat disculpes aquest dilluns pel "llenguatge col·loquial" utilitzat, informa Pilar Santos. "Entenc que es pugui haver malinterpretat, però, en tot cas, voldria dir que és una interpretació errònia. En cap moment es parla de cap intent de control del poder judicial. El que intento dir amb més o menys fortuna és que l’elecció d’un president del Suprem de prestigi molt reconegut ajudarà que les decisions del Consell siguin tan unànimes com sigui possible", ha argumentat el portaveu. 

El judici del procés

En el missatge, Cosidó recorda que la Sala Segona, la Penal, és l’única competent per jutjar diputats, senadors i membres del Govern, i que la 61 és la sala especial que té entre les atribucions il·legalitzar partits polítics, com en el cas d’Herri Batasuna, apunta. Un tribunal de la Sala Segona serà l’encarregat de jutjar els polítics i líders independentistes pel procés.

Sobre els vocals que corresponen als socialistes, com José Ricardo de Prada, que va jutjar el 'cas Gürtel', Cosidó al·lega que el pacte previ amb el PSOE suposava no posar vetos a noms per no eternitzar la renovació. "En qualsevol cas, treure De Prada de l’Audiència Nacional és bo, millor de vocal que posant sentències contra el PP", etziba. "Ha sigut una jugada formidable que he viscut des de primera línia. Ens jugàvem les renovacions futures de dos terços del Suprem i centenars de nomenaments en el poder judicial, vitals per al PP i per al futur d’Espanya ", conclou Cosidó.

Peticions de dimissió

La revelació del WhatsApp de Cosidó ha provocat una onada d’indignació, sobretot a les files independentistes, amb peticions de dimissió.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat que es tracta d’"una altra evidència que a l’Estat espanyol la justícia és un mercadeig entre el PSOE i el PP i que l’Estat de dret i les llibertats no estan garantides per a cap ciutadà". "No hi ha independència judicial, ni imparcialitat ni integritat", ha escrit en un missatge de Twitter.

El seu antecessor en el càrrec, Carles Puigdemont, ha optat per la ironia a l’assegurar que aquestes són "les típiques coses que defineixen una 'democràcia exemplar'".

El president del Parlament, Roger Torrent, s’ha preguntat si el PP i el PSOE es refereixen a això quan "parlen de la separació de poders per dir que no poden acabar amb la repressió". En la mateixa línia, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat de "miratge" la divisió de poders a Espanya.

De les files republicanes també ha reaccionat la portaveu, Marta Vilalta, que ha exigit la dimissió immediata de Cosidó o bé que el PP el cessi. Els comuns també han reclamat la renúncia, ja que consideren que "no pot ser que qui mantingui contacte amb les clavegueres de l’Estat tingui un càrrec públic en un Estat democràtic".

"Un altre episodi com el del senador del PP demostra que la justícia està polititzada i que no té independència respecte als poders polítics de l’Estat. Anem d’escàndol en escàndol", ha manifestat el president del PDECat, David Bonvehí.

Notícies relacionades

Finalment, el diputat de Ciutadans Nacho Prendes ha considerat que és una demostració que "urgeix la regeneració institucional", mentre que el dirigent de Podem Pablo Echenique ha clamat: "Quina vergonya", i n’ha exigit també la dimissió i la renúncia a l’escó a la Cambra alta.

El secretari d’organització del PSCSalvador Illa, ha qualificat de "desafortunat" qualsevol intent d’"interferir" o "controlar" el sistema judicial. No obstant, Illa ha evitat carregar contra Cosidó i ha considerat que el pacte entre el PP i el PSOE només vol "configurar les institucions" i que l’organisme pugui actuar amb "plenitud de funcions".