El Govern destitueix l'advocat de l'Estat de la causa del procés

L'advocada general de l'Estat l'aparta per pèrdua de confiança del judici i com a cap del Penal

Bal, que també va actuar en la Gürtel o contra els Pujol, era partidari d'acusar per rebel·lió

zentauroepp45891346 dolores delgado181114130653

zentauroepp45891346 dolores delgado181114130653

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’advocada general de l’Estat, Consuelo Castro, ha apartat de la direcció del Departament de Penal dels Serveis Jurídics de l’Estat per pèrdua de confiança l’advocat de l’Estat Edmundo Bal, que per aquesta circumstància era també qui representava l’Advocacia de l’Estat en la causa del procés, en què finalment el Govern va decidir acusar per sedició, i no per rebel·lió, els líders independentistes catalans acusats.

La decisió que s’ha produït només 20 dies després de la presentació d’aquell escrit obeeix, segons fonts jurídiques, al fet que, suposadament, Castro s’ha sentit desautoritzada per Bal, al discutir-li les seves instruccions en relació amb aquest procediment. Per això, la seva superior va entendre que no pot ser ell el que representi els Serveis Jurídics de l’Estat durant la vista que se celebrarà en el Tribunal Suprem a partir del mes de gener.  

Bal es va negar a firmar l’escrit de qualificació presentat per aquest cos, dependent del Ministeri de Justícia, que finalment va subscriure Castro, a diferència del de la fiscalia, que sí que rubricaven els quatre fiscals adscrits al cas. En qualsevol cas, i malgrat no ser el primer text elaborat per l’Advocacia, en el finalment presentat davant del Tribunal Suprem es traslluïa que la primera intenció dels Serveis Jurídics de l’Estat era acusar per rebel·lió. Per això, la descripció dels fets era tan similar a la utilitzada per la fiscalia que pràcticament només diferia en "enfrontament" o "aldarull" en comptes de violència. 

Segons ha informat el Ministeri de Justícia, la direcció del Penal de l’Advocacia de l’Estat, que exercia Bal, és un càrrec de confiança del cos i com a tal depèn directament de l’advocada general. La ministra, Dolores Delgado, ha confirmat en un acte la decisió de Castro i li ha mostrat el seu suport públic.

Problemes amb Llarena 

Notícies relacionades

La situació de Bal ja era complicada des de fa mesos. De fet, va arribar a ser apartat durant unes hores del seu lloc per Delgado, l’estiu passat, juntament amb el sub director general dels Serveis Contenciosos, Luis Gonzaga Serrano, després de la polèmica que es va suscitar arran de la defensa del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena en relació amb la demanda presentada per l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont contra ell a Bèlgica. En aquella ocasi,ó el cessament no va anar a més, perquè la mateixa ministra va rectificar i els va comunicar la seva restitució als seus llocs sense que es publiqués en el BOE. 

Edmundo Bal sempre ha destacat pels seus incisius interrogatoris, com durant el judici de la primera època de la Gürtel o al llarg de la instrucció del 'cas Pujol'. En la vista oral del finançament del PP valencià va anar a preguntes seves i no de la fiscalia quan el líder de la trama corrupta, Francisco Correa, va confessar que el que va ordenar que Orange Market cobrés els treballs que havia fet per al partit a través de pagaments d’empresaris va ser el llavors secretari general del partit a València, Ricardo Costa.