SESSIÓ DE CONTROL AL GOVERN

Gabriel Rufián, expulsat del Congrés després d'insultar Borrell

El titular d'Exteriors denuncia que un diputat d'ERC li ha escopit a l'abandonar la Cambra

Sánchez i el PSOE eviten arremetre contra ERC, que necessita per guanyar les votacions

21118 rufianborrell 16-9 ep / periodico

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El Congrés es va convertir aquest dimecres en un espaid’esbroncada, insults i gestos lletjos en què el sempre discutit Gabriel Rufián (ERC) va acabar expulsat. Ana Pastor, la presidenta de la Cambra baixa, va comprovar la dificultat de gestionar la tensió en què s’han instal·lat alguns polítics que utilitzen amb assiduïtat els apel·latius “feixista” i “colpista”. Si Pedro Sánchez considerava difícil dimarts aprovar els Pressupostos, després d’aquest episodi amb els republicans, pot ser que encara ho vegi pitjor.

Tot va començar passats dos quarts de deu del matí, quan Rufián va prendre la paraula per preguntar al ministre d’Exteriors, Josep Borrell, per la gestió del seu departament. El diputat republicà acabava d’escoltarJuan Carlos Girauta, de Ciutadans, titllar-lo de “colpista” i, abans de plantejar-li la qüestió concreta al polític socialista, va aprofitar per dir als dirigents taronges“feixistes”.Borrell va entendre “racista”, va plantejar el dubte de si Rufián estava dient que ell també ho era i diversos diputats d’ERC sense micròfon li van respondre que sí. 

A partir d’aquell moment, la sessió es va desbocar. En la rèplica, Rufián va acusar Borrell de ser el ministre “més indigne de la democràcia espanyola”, el va qualificar de“hooligan de Societat Civil Catalana” i va demanar-ne la dimissió. I en la dúplica, el dirigent socialista va acusar Rufián d’abocar sobre l’hemicicle una “barreja de serradures i fems”, frase amb què va aconseguir l’aplaudiment del PP i del PSOE. El polític republicà, a qui ja no li quedava cap torn de paraula, va continuar parlant i gesticulant des del seu escó, Pastor el va cridar a l’ordre dues vegades i va advertir-lo que una tercera suposarial’expulsió. Rufián no en va fer cas i la presidenta del Congrés va demanar que abandonés l’hemicicle.

En solidaritat, els vuit companys del grup d’ERC se’n van anar amb ell. A mesura que sortien, al passar per davant de Borrell, un d’ells, Jordi Salvador, va fer un gest que el ministre va interpretar com una escopinada, cosa que va denunciar a l’instant perquè encara estava en l’ús de la paraula. En els vídeos no queda clar si va ser una escopinada o no. Salvador ho nega rotundament: “Només he fet 'buf' al sortir. Mai escopiria a ningú. No soc així”, va assegurar després.

Deriva després de la moció de censura

Després d’aquells tres intensos minuts de parlamentarisme per oblidar, Pastor va prendre la paraula per exhortar els diputats a oblidar els insults i les paraules gruixudes. La intervenció de la presidenta, que és del PP, va ser aplaudida pel PSOE. Fonts d’aquest partit consideren que tant els populars com els taronges d’Albert Rivera  són els responsables de la deriva de baixos fons que ha experimentat el Congrés després de la moció de censura que Sánchez va guanyar el juny amb el suport dels independentistes d’ERC i el PDECat. 

De fet, tant la direcció del PSOE com el mateix cap de l’Executiu van intentar desviar el focus dels republicans, que necessiten per tirar endavant aquests Pressupostos cada vegada més difícils o els decrets llei amb què volen substituir-los. Per això, en la revisió de les imatges, al més pur estil VAR, es va poder veure com la portaveu del grup socialista, Adriana Lastra, estava incòmoda amb el xoc. Quan tots els diputats socialistes es van aixecar a aplaudir el ministre, ella va deixar de picar de mans, tot i que després, davant delclamor general, va tornar a fer-ho. I al sortir de l’hemicicle, Lastra va afirmar que no havia vist que el diputat d’ERC escopís. Sánchez tampoc va carregar contra els republicans. En un missatge de Facebook, es va solidaritzar amb Borrell però no va citar Rufián ni Salvador. El president va agrair a Pastor “laseva defensa de la moderació”i va recomanar als diputats i als seus ministres que demanessin disculpes. Ell ho fa a la xarxa social com a “màxim responsable polític” d’Espanya.

“No hi ha res més perillós per a una democràcia que la desafecció ciutadana davant dels seus representants i institucions, i el que ha passat avui va en aquesta direcció”, va afirmar en referència a l’augment del populisme a tot Europa.

Reunió de Tardà i Pastor

Notícies relacionades

Si els polítics són el quart problema per als espanyols, segons el CIS del setembre, aquest espectacle, que se suma a la renovació fallida del Consell General del Poder Judicial renovació fallida del Consell General del Poder Judiciali els canvis d’opinió sobre els Pressupostos del Govern, no ajuden que aquesta circumstància millori.

El ple del Congrés continua aquest dijous i es podrà comprovar si aquesta última topada ha servit per a alguna cosa. L’espai per a l’esperança és just. Rafael Hernando (PP) va recordar a Borrell que dels que es queixa que “li escupen” són els que li permeten estar assegut en el Consell de Ministres. I Joan Tardà (ERC) va avisar que continuaran anomenant“feixista”a tots els que l’insultin. “No podem més, no acceptarem que es banalitzi el concepte colpista”, va avisar tot i que va comentar que li havia demanat una reunió a Pastor per calmar els ànims.