NOVA CLATELLADA

Estrasburg condemna Espanya per vulneració de la llibertat d'expressió

El Tribunal Europeu de Drets Humans dona la raó a un jove que va acusar de tortures dos policies després d'un desallotjament d'un centre social a Sevilla

zentauroepp24338514 general view of the european court of human rights building 181007094416

zentauroepp24338514 general view of the european court of human rights building 181007094416 / VINCENT KESSLER

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La llista de condemnes a Espanya en el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg es continua ampliant. Aquest dimarts, l’alta instància europea ha sentenciat per unanimitat quel’Estat espanyol va violar el dret a la llibertat d’expressió d’Agustín Toranzo Gómez, un activista que va ser condemnat per haver acusar de "tortures" dos policies en el marc d’un desallotjament d’un centre social a Sevilla. Les autoritats espanyoles hauran de pagar a l’afectat 8.000 euros per danys i perjudicis.

El cas es remunta a l’any 2007. Torenzo Gómez, membre d’un grup activista, va ocupar un centre social que va rebre una ordre de desallotjament judicial. Per evitar-ho, el jove i un altre activista es van lligar a un tub de ferro unit al terra de l’edifici. La policia va decidir llavors lligar-lo amb una corda per la cintura per intentar treure’l per la força. Al fallar aquesta via van decidir immobilitzar aquestes dues persones amb una corda. En l’operació també hi van participar els bombers, que van intentar convèncer els joves d’abandonar l’edifici motu proprio amb l’argument que es podria esfondrar o la policia podia entrar amb gasos lacrimògens.

Finalment, els dos joves van concloure la seva protesta el 30 de novembre. En una roda de premsa uns dies més tard, Toranzo Gómez va descriure l’acció policial com a tortures. Va al·legar que el mètode utilitzat en el desallotjament, per la qual cosa va desistir de seguir ocupant el centre social, li havia causat un gran dolor. Va dir que "l’acte de tortura" havia sigut dut a terme per dos oficials de policia que van aparèixer en fotografies a la premsa. El jove, no obstant, va ser acusat per la fiscalia per aquestes declaracions i condemnat a una multa el juliol del 2011.

Els tribunals van sentenciar que les autoritats policials havien actuat de manera proporcionada. El jove va recórrer i, tot i que la van rebaixar, la sanció es va mantenir al considerar que les acusacions de tortura eren falses i s’utilitzaven de manera reiterada. Toranzo Gómez va decidir portar el cas davant d’Estrasburg per vulneració del seu dret a la llibertat d’expressió i aquest dimarts ha tornat a decidir contra Espanya.

Ús col·loquial de la paraula ‘tortura’

Segons els jutges, tot i que el jove exagerés el dolor que va tenir durant el desallotjament policial "probablement" va patir algun tipus de dolor, por i sofriment físic i mental. A més, consideren que els magistrats espanyols van ser massa estrictes en la seva anàlisi sobre l’ús de la paraula ‘tortura’ i conclouen que el jove la va utilitzar de forma col·loquial per descriure un ús excessiu de la força i criticar els mètodes utilitzats per la policia i els bombers.

Notícies relacionades

Arran d’això, el Tribunal europeu subratlla que "els tribunals nacionals no van tenir en compte si el sol·licitant havia instigat violència contra els oficials de policia abans de recórrer a sancions penals contra ell i no hi havia cap referència en les seves decisions sobre si hi havia hagut conseqüències negatives per als oficials de policia". Els jutges han tingut en compte en la seva sentència la naturalesa i severitat de la pena, ja que l’amenaça de presó en cas de no pagar la multa imposada podria haver tingut un "efecte inhibidor" en la seva llibertat d’expressió al descoratjar la crítica a les accions de funcionaris públics.

Estrasburg també reprova els jutges espanyols per no justificar de forma apropiada ni aplicar els estàndards de manera equilibrada entre tots els drets i els interessos en joc. "La interferència en els drets de Toranzo Gómez no va ser necessària en una societat democràtica i hi va haver violació de l’article 10", sentencien els jutges