PRESUMPTA INSOLVÈNCIA PUNIBLE

El TSJC arxiva la causa contra Turull per cedir béns a la seva dona abans de l'1-O

Totes les parts, fins i tot la fiscalia, sol·liciten el sobreseïment del procediment contra l'exconseller

zentauroepp42632704 graf9059  madrid  23 03 2018   el exconseller jordi turull  181119111827

zentauroepp42632704 graf9059 madrid 23 03 2018 el exconseller jordi turull 181119111827 / ALVARADO

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat l’arxivament de la causa oberta contra l’exconseller Jordi Turull i la seva dona, Blanca Bragulat, per la cessió de patrimoni del primer a la segona mesos abans delreferèndumindependentista de l’1-O

El TSJC ha adoptat aquesta decisió després que totes les parts, incloent-hi la fiscalia, hagin sol·licitat el sobreseïment del procediment, que es va obrir precisament arran d’una querella del ministeri públic que acusava la parella d’un presumpte delicte d’insolvència punibleper valor de 96.000 euros.

En la seva querella, la fiscalia considerava que Turull, en presó preventiva des del 16 d’abril, "es va concertar" amb la seva dona per desprendre’s de patrimoni immobiliari (el 50% d’una vivenda aParets del Vallès) i actius financers (la meitat d’un compte corrent) per "aparentar una situació d’insolvència" i així, presumptament, evitar respondre econòmicament si es deriven responsabilitats civils de la causa per rebel·lió que jutjarà ben aviat elTribunal Suprem(TS).

Problemes de salut

En la seva defensa, l’exconseller va declarar el 8 d’octubre passat que va fer aquesta cessió de patrimoni pels problemes de salut que pateix (apnea) i que va pagar els corresponents impostos per aquesta operació.

Després de la compareixença de Turull com a investigat, el TSJC va instar la fiscalia a aclarir si volia seguir endavant amb la investigació contra l’exconseller, tenint en compte que ja ha sigut coberta la fiança que el TS va imposar als líders independentistes. En un escrit presentat el 12 de novembre, el ministeri públic va demanar l’arxiu.

Notícies relacionades

En la seva interlocutòria feta pública aquest dilluns, el TSJC considera que la instrucció no ha permès acreditar ni els indicis formulats en la querella de la fiscalia ni l’al·legat per la parella.

"Despeses de rehabilitació"

Segons el tribunal, s’ha acreditat que el compte corrent en qüestió era utilitzat "de forma exclusiva" per Bragulat mitjançant ingressos procedents del lloguer d’una vivenda de la seva propietat i de la seva nòmina. Respecte a la vivenda de Parets, la interlocutòria assenyala que la dona de Turull va fer "pagaments abundants per despeses de rehabilitació", així que considera que la cessió del 50% "podia obeir més a una donació que a una dació en pagament".