LA SETMANA DEL 20-N

El PSOE desafia el PP de Casado a condemnar el franquisme en el Senat

Els socialistes volen rebutjar en una moció «qualsevol acte d'exaltació» del dictador

Els conservadors presentaran esmenes aquest dimarts, però no avancen el sentit del vot

zentauroepp31866879 picture taken in the 1960s of spanish general francisco fran180402221455

zentauroepp31866879 picture taken in the 1960s of spanish general francisco fran180402221455 / AFP

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PSOE aprofitarà aquesta setmana, que inclou el 20 de novembre, dia en què va morir Francisco Franco, per demanar en el Senat a Pablo Casado que es posicioni en contra del franquisme. El debat i la votació es farandimecres, en plena campanya de les eleccions andaluses i amb la formació d’ultradreta Vox copant cada vegada més espai en el debat públic. Un potencial que augmentarà el primer semestre de l’any, quan se celebri el judici als independentistes, un procés en què Vox exerceix l’acusació popular. El PP no va voler avançar aquest dilluns el seu sentit del vot en el Senat i fonts del grup parlamentari conservador es van limitar a dir que estan preparant esmenes al text socialista que presentaran aquest dimarts al migdia, just abans que acabi el termini per fer-ho.  

La moció socialista condemna “rotundament” el franquisme i “qualsevol exaltació del mateix”. A més, valora “molt positivament” l’exhumació i el trasllat de Franco i “recolza la resolució del Parlament Europeu que insta a prohibir qualsevol fundació o associació que exalti i glorifiqui el nazisme i el feixisme”. Després d’aquests prolegòmens, la moció insta l’Executiu de Pedro Sánchez a “impulsar la revisió i millora de la vigent llei de memòria històrica”.

Segons fonts del PP, que té a la seva mà el resultat final de la votació gràcies a la seva majoria absoluta, el partit prepara algunes esmenes per modificar el contingut de la moció. També està redactant alguns canvis Ciutadans, que reclama prendre com a referència les recomanacions de l’informe de la comissió d’experts sobre el futur del Valle de los Caídos del 2011 per aconseguir els “més amplis consensos polítics i socials, com a pas previ a l’exhumació”.

L’excepció del 2002

Al setembre, el PP es va abstenir en el Congrés en el decret llei del Govern per exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos. Ara, amb aquesta nova votació en el Senat, Casado ha de tornar a enfrontar-se a un assumpte que, històricament, cou a les files populars. Amb una sola excepció rellevant, el PP sempre ha votat en contra de propostes i lleis que condemnaven el franquisme. Aquesta decisió extraordinària va passar el 2002, amb José María Aznar de president i Mariano Rajoy de número dos, i va portar el PP a unir-se a la condemna del cop de 1936 que va presentar l’oposició en el Congrés.

Però aquest consens de tots els partits contra la dictadura va durar poc, perquè després, en nombroses ocasions, els conservadors han tombat totes les iniciatives rellevants: el 2003 els conservadors, amb majoria absoluta, van impedir una proposta per anul·lar els judicis polítics del franquisme; el 2007, van rebutjar la llei de memòria històrica de José Luis Rodríguez Zapatero; el 2013, els populars es negaven que el 18 de juliol es convertís en el dia oficial de condemna de la dictadurai el 2015 el partit de Rajoy va impedir que es revoquessin els honors a Franco.

El blindatge de Podem

Notícies relacionades

Casado ha de decidir ara si torna a aquest consens del 2002 o si segueix en la dinàmica d’evitar un missatge rotund contra el franquisme. A més, la iniciativa del PSOE en el Senat li arriba al líder popular la setmana en què ha de rematar l’anunci de presentar recurs davant delTribunal Constitucional contra el decret d’exhumació de Franco, al·legant la falta d’“urgència”. L’Executiu va aprovar a l’agost el decret per donar cobertura a la retirada de les restes, una operació per a la qual no hi ha data i davant de la qual han sorgit dificultats com l’afany de la família a traslladar el cadàver a la cripta que té a La Almudena de Madrid

La reforma de la llei de memòria històrica iniciada pel Govern en el Congrés amb aquest decret està en termini d’esmenes i Units Podem n’ha proposat més de 60, inclosa una per evitar que el dictador i el fundador de la FalangeJosé Antonio Primo de Rivera, puguin ser reinhumats “en espais d’ús públic” o llocs d’“interès turístic”.