Ajuntament de Madrid

Rita Maestre i cinc regidors més de Podem Madrid, suspesos de militància per no haver-se presentat a les primàries

El secretari general de Podem Madrid, Julio Rodríguez, ha demanat la suspensió dels edils per no presentar-se a les eleccions internes

Els sis membres del Govern de Manuela Carmena van prendre aquest diumenge la decisió per desacords amb els llocs que ocupaven en la llista de Rodríguez

podemos / periodico

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Dilluns a la nit, 24 hores després que la portaveu de l’Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, i cinc regidors més de Podem –José Manuel Calvo, Jorge García Castaño, Esther Gómez, Marta Gómez Lahoz i Paco Pérez– retiressin les seves candidatures a les primàries de la formació morada a la capital, la direcció regional del partit ha decidit suspendre’ls, de manera cautelar, de militància

La branca regional de Podem, dirigida per Ramón Espinar, ha obert un expedient disciplinari als sis regidors per la decisió que van prendre aquest diumenge a poques hores que s’acabés el termini per presentar candidatures. Una decisió que els edils van adoptar per un desacord en les posicions que ocupaven en la llista formada pel secretari general de Podem Madrid i ex-JEMAD, Julio Rodríguez. Ha sigut el mateix Rodríguez qui ha proposat la suspensió de militància, que serà ferma si els regidors no es presenten al procés intern d’eleccions. 

Aquest dimarts, després de deixar reposar la decisió durant la nit, Rodríguez ha difós un missatge a Twitter en el qual apel·la a la importància de la "lleialtat" i el "joc net". "L’experiència (que no sempre són els anys) ajuda a ser comprensiu, a provar d’entendre algunes conductes", comença Rodríguez en un missatge que semblava buscar la reconciliació. No obstant, l’ex-JEMAD feia un gir de 180 graus: “Però, també, a valorar cada vegada més la lleialtat, la perseverança, el camí recte i el joc net.

Descontentament entre la militància

Maestre i els seus companys van decidir no continuar el procediment establert per Podem per presentar-se a regidors a causa que Rodríguez els va relegar a alguns als últims llocs de la llista. Un exemple clar és el de García Castaño, situat en el número 11, malgrat que va ser qui va agafar les regnes de l’ajuntament després que Hisenda intervingués els seus comptes i l’alcaldessa de la capital, Manuela Carmena, expulsésCarlos Sánchez Mato (IU) per haver-li ocultat aquesta informació. Per això, els sis regidors han decidit formar part de l’equip que Carmena porti en les seves llistes. Una proposta que ha recolzat la primera edil de l’Ajuntament. 

No obstant, tot i que els sis regidors seguiran a l’equip de Carmena, la militància de la formació morada s’ha aixecat en armes contra els seus dirigents. A través de grups virtuals han denunciat l’"escenari d’absoluta inseguretat jurídica i arbitrarietat", una cosa que, segons la seva opinió, portaPodem a "continuar perdent els seus millors quadres polítics per la intransigència i autoritarisme d’una direcció que només busca controlar i emmordassar en comptes de treballar per revalidar els governs a les ciutats del canvi".

"Els regidors de Podem a l’Ajuntament compliran el mandat dels inscrits que van votar perquè el nostre partit recolzés la Manuela [Carmena] i així revalidaran l’Ajuntament. L’única persona que s’ha separat d’aquest mandat és Julio Rodríguez al pretendre emmordassar i expulsar les persones que formen part de l’equip que va recuperar Madrid després de 26 anys de governs del PP", han sentenciat els militants, segons informa Europa Press.

Una decisió ràpida

La direcció regional ha actuat de manera ràpida i contundent, una cosa que contrasta amb les paraules del secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, que aquest dilluns assegurava que “la direcció estatal no col·loca ningú ni dins ni fora de Podem, cada persona es col·loca a si mateixa segons les seves pròpies decisions lliures”. Un criteri que no sembla coincidir amb el d’Espinar. 

Notícies relacionades

Echenique, que ha qualificat Podem d’“organització oberta” que no mira “el carnet de la gent a l’hora d’estar inscrit”, ha intentat llançar pilotes fora agraint als regidors la “bona feina” que han fet i explicant que si Carmena “els vol incloure en la seva llista no hi haurà cap problema”. 

No obstant, el dirigent morat sí que s’ha mostrat taxatiu en una cosa: “els regidors de Podem seran els que han passat per les primàries de Podem” i “les persones que vulguin ser regidores per altres vies i no ser regidores de Podem ho faran per altres vies”.