Es tracta d'un sondeig amb uns comicis ja convocats, afirma

Tezanos justifica la seva cuina a Andalusia: "El 3-D podrem dir si s'aproxima més a la realitat"

"No enganyem a ningú, això és el que ha de retenir-se", defensa el president del CIS

GRA138. MADRID, 25/05/2017.- Los socialistas Adriana Lastra, Manuel Escudero (i) y José Félix Tezanos, durante un encuentro con los medios para presentar las enmiendas al documento marco del 39 congreso federal del PSOE, hoy en la sede del partido. EFE/Luca Piergiovanni

GRA138. MADRID, 25/05/2017.- Los socialistas Adriana Lastra, Manuel Escudero (i) y José Félix Tezanos, durante un encuentro con los medios para presentar las enmiendas al documento marco del 39 congreso federal del PSOE, hoy en la sede del partido. EFE/Luca Piergiovanni / Luca Piergiovanni (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del CIS, José Félix Tezanos, ha justificat aquest dijous la recuperació de la "cuina" en l’enquesta sobre les eleccions andaluses en el fet que es tracta d’un sondeig amb uns comicis ja convocats que s’ha d’elaborar per llei i que recull fins i tot un pronòstic sobre la distribució d’escons. El Centre d’Investigacions Sociològiques ha tornat per al seu estudi sobre els comicis andalusos del 2 de desembre, publicat dijous, al mètode tradicional d’estimació de vot, que té en compte el record de vot, conegut com a 'cuina’.

"La notícia no és que jo hagi canviat d’opinió. Jo he fet cuina, projecció de vot, moltes vegades", s’ha defensat Tezanos en una entrevista a la Ser quan se li ha preguntat per què ha pres aquesta decisió després de canviar la metodologia dels estudis quan va arribar a la presidència del CIS. Ha explicat que en aquest cas s’ha inclòs l’estimació de vot perquè "la gent canvia" i ha remarcat que s’ha intentat fer una aproximació tan ajustada a la realitat com fos possible. 

Marges d’error

"El 3 de desembre podrem dir si aquest model s’aproxima més a la realitat que d’altres", ha afegit el president del CIS, que ha precisat que la mostra de l’enquesta sobre les andaluses és molt àmplia –cinc mil entrevistes–, per això el marge teòric d’error és més gran.

Ha assenyalat, a més, la seva intenció d’incloure sempre una projecció de dades quan sigui obligatori realitzar les enquestes i, per tant, la "cuina" també es farà servir en les que s’elaboraran amb motiu de les eleccions municipals, autonòmiques i europees de l’any que ve. "Tot i que és aventurar-se, és la pauta, jo respectaré la pauta", ha dit, mentre que en els sondejos mensuals es continuaran publicant les dades "en brut".

Notícies relacionades

Tezanos creu que això és el "correcte" des del punt de vista professional i analític i un "exercici de transparència" i "honestedat", ja que el que fa el CIS és "donar les dades tal com les diuen els ciutadans". "No enganyem a ningú, això és el que ha de retenir-se", ha remarcat.

Sobre si Espanya participarà en l’enquesta social europea, ha dit que està fent "tot el possible perquè es faci i es faci d’acord a la llei" i ha remarcat que si finalment Espanya hi participa, el CIS en publicarà les dades immediatament. 

Temes:

Enquestes CIS