REUNIÓ A LA DIAGONAL

La Fundació Francisco Franco impulsa una delegació a Barcelona

Els "plans d'expansió" de l'òrgan: ja està a Girona i planeja nomenar representants a Tarragona i Lleida

El seu últim projecte: volen que la figura del dictador s'estudiï en una càtedra de la Universitat de Harvard

pasqun-ultra

pasqun-ultra

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Seixanta persones van anar a un dinar celebrat fa tres setmanes en un restaurant de la Diagonal. Tots eren franquistes. Entre ells hi havia el president de la Fundació Francisco Franco, el general retirat Juan Chicharro. L’objectiu, segons ha sabut EL PERIÓDICO, és iniciar "l’expansió" de la fundació franquista a Catalunya, en plena ofensiva per evitar que el Govern exhumi les restes del dictador i les porti fora del Valle de los Caídos.

Entre els assistents al dinar hi va haver també un alt càrrec del franquisme a Catalunya i diversos candidats a ser nomenats delegats de la Fundació Franco a Girona. El president de la Fundación Franco, Juan Chicharro, va confirmar el "pla d’expansió" de la fundació i va explicar que encara no hi ha candidats per ser nomenats delegats franquistes a Tarragona i Lleida. Respecte a l’acte de la Fundación Franco a Barcelona, Chicharro va explicar: "Jo tenia certa inquietud, però quan vaig arribar em van dir: ‘Tranquil, ets a Tabàrnia’".

En aquest intent de creixement, la Fundación Franco va realitzar el 27 d’octubre passat una "crida a totes aquelles persones que vulguin implicar-s’hi en defensa de la veritat històrica". L’objectiu, deia, és "restablir/instal·lar delegacions en províncies" en uns moments, afirmaven, que "la figura del Generalísimo i el que va representar la seva obra per a Espanya han sigut i són desfigurats de forma permanent".

Càsting franquista

Consultat sobre aquest càsting a la recerca de delegats de la Francisco Franco, el president de la fundació, Juan Chicharro, va assegurar que havien rebut ofertes de "voluntaris de 35 províncies", i que prefereix que els futurs delegats siguin "gent jove". A més de Barcelona, el general Chicharro va explicar que València i Sevilla són altres capitals on la Fundació Franco té més avançada la seva implantació.

L’objectiu més ambiciós de la fundació franquista acaba a la prestigiosa universitat nord-americana de Harvard. "Una persona ens ha ofert fer una càtedra allà sobre la figura de Franco, una càtedra d’estudis franquistes. L’assumpte està encara en fase embrionària", indica el general Chicharro, que afegeix que en aquesta universitat nord-americana hi ha estudis reglats sobre "Stalin i Mao Tse-tung", entre d’altres.

Notícies relacionades

Aquesta ofensiva de la Fundació Franco coincideix amb la petició del Parlament Europeu per a la seva il·legalització i els canvis que projecta el Govern espanyol dins de la llei de memòria històrica. "Sabem que el govern ens vol il·legalitzar, però els serà molt difícil", comenta Chicharro.

El que va ser ajudant de camp del rei Joan Carles I afegeix que el Govern de Pedro Sánchez "està intentant demostrar que no complim amb la llei de fundacions", que fa possible que qualsevol donant a la fundació franquista es desgravi els diners a Hisenda com si els entreguessin a Càritas o una altra oenagé. L’any passat es van beneficiar d’aquests descomptes 847 donants a la fundació franquista. L’any vinent, segons el general Chicharro, seran més. "Tenim més de dos-cents afiliats més des que va començar tot això i les donacions han augmentat un 30 o un 40 per cent", proclama.