El Govern aprecia en la Generalitat una actitud menys dura

L'Executiu aposta per la reunió entre Sánchez i Torra a BCN perquè ara "el moment és menys delicat"

undefined45806575 madrid 08 11 2018  pol tica   el presidente del gobierno  pe181108173554

undefined45806575 madrid 08 11 2018 pol tica el presidente del gobierno pe181108173554 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Malgrat la indignada reacció que va provocar en l'independentisme les recents acusacions de la fiscalia als dirigents del procés (per a Oriol Junqueras, per exemple, demana 25 anys de presó), el Govern considera que l'actitud de la Generalitat és ara menys dura que abans. El mes passat, quan el president, Quim Torra, va donar un ultimàtum a l'Executiu central a l’anunciar que retiraria el seu suport parlamentari si no negociava un referèndum d'autodeterminació, la Moncloa va dir que no es donaven les condicions per a una nova reunió amb Pedro Sánchez. Ara, en canvi, la porta torna a estar oberta, perquè el "moment", va dir la portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha canviat. 

La cita, si Torra accepta, serà a Barcelona el mes de desembre, el mateix dia en què se celebrarà a la capital catalana un Consell de Ministres. "Quan afirmem que no es donaven les condicions eren moments delicats. De vegades, quan les posicions s'endureixen molt, no és el moment ideal per obrir una interlocució. Ara el moment és un altre. I potser al desembre també en sigui un altre", va assenyalar Celaá.

Notícies relacionades

L'Executiu, per tant, no dona la batalla per perduda. Vol seguir com fins ara, mantenint el diàleg amb l'objecte de la "desinflamació" i continuant amb les reunions bilaterals amb la Generalitat. Segons fonts de la Moncloa, més enllà de l’"èpica verbal" dels dirigents independentistes, s'aprecia en privat un to molt diferent.

Els Pressupostos

El missatge de Celaá va formar part d'un altre de més ampli, amb el qual el Govern intenta que ERC i el PDECat s'obrin a negociar els Pressupostos de l'any que ve, una cosa que republicans i convergents asseguren que no estan disposats a fer després de les acusacions de la Fiscalia. Però l'Executiu insisteix, pressionant els partits catalans perquè no s'oposin a les nombroses iniciatives socials que conté el pacte per als comptes públics que va assolir amb Podem. "Què té a veure l'increment del salari mínim a 900 euros amb la sort que pugui córrer el procés, que és en mans del Tribunal Suprem? Demanem a totes les forces polítiques, i a les independentistes en primer lloc, que entrin a negociar," va concloure Celaá. En qualsevol cas, si ERC i el PDECat mantenen la seva negativa, el Govern ja ha anunciat que tramitarà en el Congrés com a decret llei algunes de les mesures dels Pressupostos, buscant que republicans i postconvergents els donin suport.