PARLAMENT

El Síndic carrega contra el 155 i demana "serenitat" per encarrilar diàleg

"Uns han negat el diàleg i els altres han plantejat utopies", proclama Rafael Ribó

Assevera que els independentistes empresonats són "presos poítics" i en demana la llibertat

zentauroepp41970828 el s ndic de greuges  rafael rib   als passadissos del parla180209121922

zentauroepp41970828 el s ndic de greuges rafael rib als passadissos del parla180209121922 / Bernat Vilaro

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha comparegut aquest dimecres al Parlament per condemnarl’aplicació del 155 i la judialització de la política en el conflicte català, unes actuacions que ha qualificat de "desproporcionades". Acollint-se a un informe que recull la "vulneració de drets fonamentals i llibertats públiques" des de l’1 d’octubre, ha receptat "diàleg" per encarrilar una nova etapa amb "serenitat".

Al president Quim Torra li ha recordat que el conflicte català "no és un tema d’estómac": "Uns han negat el diàleg i els altres han plantejat utopies", ha emfatitzat, i ha recordat que les decisions preses en els plens del 6 i el 7 de setembre del 2017 eren "il·legals" i que l’Estat va actuar amb "mecanismes constitucionals".

Al’Estat, li ha advertit que és una "immensa injustícia que hi hagi nou persones empresonades". Ha carregat contra el Govern del PSOE per les paraules de la vicepresidenta,Carmen Calvo, quan va asseverar que havien comès delictes i ha cridat a salvaguardar la "presumpció d’innocència". Així mateix, ha reblat que els independentistes empresonats són "presos polítics" i ha afirmat que "només a Turquia i a Espanya" hi ha parlamentaris entre reixes.

Per a Ribó l’origen del conflicte és "no haver sabut desenvolupar el consens de la Constitució", una cosa que s’arrossega, segons el seu parer, des del debat estatutari del 2006. ¿I la recepta?L’excarceració "immediata" dels presos fins que s’iniciï el judici "amb plenes garanties" i que s’encarrili un "diàleg constructiu".

Cs i el PPC demanen la seva dimissió

El diputat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha tornat a reclamar la dimissió de Ribó i ha assegurat que la seva "missa" es basa en informes "parcials" i que estan "pensats per recolzar les tesis del Govern". El taronja ha anunciat que enviaran una missiva als síndics europeus per alertar-los que està "del costat dels que van trepitjar els drets" fa un any. 

Els populars han recollit la idea i han situat el bloc constitucionalista a "fer fora" Ribó del seu càrrec. Andrea Levy (PP) l’ha acusat de ser un "comissari polític" i de "desprestigiar una institució tan important". "Ha arribat el moment i oferim aquesta iniciativa. La millor recomanació és que se’n vagi", ha conclòs.

Els socialistes també han considerat que Ribó "no és imparcial ni independent" i que "té preferències per escriure informes amb els quals està d'acord". La diputada Marta Moreta ha criticat que ni Mariano Rajoy ni Carles Puigdemont "van ser capaços d’impulsar el diàleg" i ha defensat que el 155 va servir per "restablir les institucions que [els independentistes] es van carregar".

Joan Josep Nuet, dels comuns, ha afirmat que "alguna cosa no està funcionant bé a Espanya" i ha dit que per "suspendre drets fonamentals s’hauria d’haver aplicat el 116 i no el 155", que es refereix a l’Estat d’excepció. "La llista de vulneracions de drets fonamentals és esgarrifosa", ha reblat.

Per la seva part, el postconvergent Eduard Pujol ha acusat l’Estat de "mentir". Ha definit el 155 de "trituradora de llibertats, drets, democràcia i normalitat" i l’ha batejat com "el fill il·legítim del decret de nova planta". "Va ser un invent pensat per destruir", ha rematat. "No acceptarem cap lliçó de moralitat", li va retreure Inés Arrimadas.

Notícies relacionades

La republicana Anna Caula ha assegurat que el 155 suposa una "vulneració a la participació política de la ciutadania" i ha qualificat l’empresonament de la cúpula del procés de "segrest". A més, ha afirmat que "s’ha impedit el dret a defensa dels acusats" i ha augurat que "també serà vulnerat en el judici".

Els cupaires han remarcat que "no esperen res de la judicatura espanyola" i han tornat a acusar el jutge d’instrucció del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, d’"actuar com a legislador".