CRISI A LES FILES CONSERVADORES

Cospedal deixa l'escó per "alliberar" el PP de "qualsevol atac"

"La meva obligació era provar de saber què estava passant", es defensa l'exsecretària general després de conèixer-se els àudios de Villarejo

L'exdirigent madrilenya afirma que tenia previst abandonar la política, però que l'avança "unes dates" per cuidar els seus

zentauroepp41760510 madrid  24 01 18  politica  maria dolores de cospedal  minis180124105050

zentauroepp41760510 madrid 24 01 18 politica maria dolores de cospedal minis180124105050

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

María Dolores de Cospedal deixa la política. Dos dies després de dimitir del càrrec en el comitè executiu del PP, l’exsecretària general va anunciar aquest dimecres a la tarda a Twitter que abandona el seu escó alCongrés dels Diputats  per "alliberar" el seu partit de "qualsevol atac". Les gravacions fetes per l’excomissari José Manuel Villarejo en una reunió que va mantenir amb ella al despatx de la seu de Génova el 21 de juliol del 2009, quan era secretària general, han acabat per torçar el braç d’aquesta política de llargs i alts vols. Amb la seva decisió, Cospedal "allibera" sobretotPablo Casado, que encara no ha tingut dues setmanes de calma després de ser elegit president del PP al juliol. Ara, després d’haver superat la crisi pel seu màster i aquest llast "del passat", fonts de la direcció respiren alleujades a l’espera de poder avançar en la seva tasca d’oposició sense més "interferències".

Casado va viure la notícia des d’Hèlsinki (Finlàndia), on participa en el congrés del Partit Popular Europeu. No el va agafar per sorpresa. Cospedal li havia trucat hores abans per comunicar-li que, malgrat que dilluns ella mateixa va assegurar que no tenia previst abandonar l’escó, renunciaria a l’acta. La pressió interna i externa s’ha fet insuportable per a una dona acostumada a la tensió política. Durant nou anys ella era l’encarregada d’acomiadar alguns companys per escàndols de corrupció. Ara ha sigut ella la que s’ha vist en aquesta tessitura. El president del PP va agrair davant de la premsa la seva tasca "formidable" al capdavant del partit durant nou anys, com a presidenta de la Junta de Castella-la Manxa (2011-2015) i com a ministra de Defensa (2016-2018). Casado va lloar la seva "generositat" al pensar en el seu partit "abans que en els seus interessos personals".

El contingut de les gravacions

Ningú aguanta una gravació, diuen els polítics quan els agafen en un renunci. I pot ser. Però més enllà del llenguatge utilitzat i les facècies, el contingut de les gravacions de Villarejo inclouen converses en les quals l’exdirigent conservadora i el seu marit, Ignacio López del Hierro, encarregaven a l’excomissari que espiés el dirigent del PP Javier ArenasJavier Arenas i el germà del llavors ministre socialista Alfredo Pérez Rubalcaba. L’expolicia, ara a la presó per l’operació Tàndem, que investiga les clavegueres policials, va parlar amb Cospedal sobre la investigació de la 'trama Gürtel', en concret sobre una memòria externa que tenia al seu interior abundant informació de la caixa b del PP. "O sigui, que en elfamós 'pen drive' hi ha de tot", es va interessar Cospedal davant del comissari, que li va respondre: "Hi ha molta substància. Hem fet tot el possible per trencar el 'pen drive'".

Malgrat aquestes converses, Cospedal defensa en el seu comunicat aquesta trobada i assegura que té la consciència tranquil·la. "La meva obligació era provar de saber què estava passant", insisteix en una carta de comiat de tres folis i mig. I puntualitza que no va ordenar espiar Arenas. "Vaig demanar més informació per confirmar si eren certes qüestions concretes que m’havien fet arribar", afegeix en una perífrasi eufemística.  

Penedida pel seu marit

L’exdirigent no considera que sigui un "pecat mortal" veure’s amb Villarejo, que per aquelles dates, recorda, acabava de ser condecorat per Rubalcaba, llavors ministre de l’Interior. Només es penedeix d’una cosa: de demanar al seu marit que l’ajudés "en una interlocució que no era fàcil". "Em vaig equivocar a l’hora de demanar-li que ajudés el PP", afirma.

Notícies relacionades

La política madrilenya assegura que quan va perdre el congrés del partit, al juliol, va prendre la decisió d’abandonar la política i tenia previst fer-ho de manera "ordenada". "Mai vaig pensar que ho fes en un ambient així", confessa. No obstant, davant de les crítiques rebudes pels àudios, va reflexionar i va decidir "avançar" la seva decisió "unes dates" per cuidar-se d’ella mateixa i dels seus. 

L’exdirigent de Castella-la Manxa llança una pulla en el seu adeu. Avisa els seus companys de files que "facin pinya davant de les injustícies" perquè si els "adversaris polítics" detecten "vulnerabilitat" els atacs "es multipliquen". Casado va reconèixer a Hèlsinki que ell "no sabia" que tingués decidit deixar la política. Al ser preguntat sobre si Cospedal s’ha vist obligada a deixar l’escó per la pressió interna, va respondre que ell està vetllant per ser "just" i no ser "inquisitorial". "Però quan hi hagi evidències de les que ens podem avergonyir com a partit, actuaré amb fermesa com ens han encarregat els militants", va rematar.