BARÒMETRE D'ESPANYA DEL GESOP

Sondeig Espanya: Divisió entre els espanyols sobre la llibertat provisional dels presos independentistes

Sis de cada deu rebutgen que el Govern interfereixi a la fiscalia per suavitzar les penes pel procés

El 65,7% considera que els actes dels quals s'acusa la cúpula de l'1-O són d'elevada gravetat

fcasals45328380 parlament 7 lla os bertran181004122301

fcasals45328380 parlament 7 lla os bertran181004122301 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’excarceració dels polítics independentistes presos fins a la celebració del judici que s’acosta genera un ampli consens entre els catalans –un 81,8% s’inclina per la seva llibertat–, però provoca una plena divisió entre el conjunt dels espanyols. Segons l’últim sondeig del GESOP per a EL PERIÓDICO, un 47,1% comparteix la decisió del Tribunal Suprem sobre la presó provisional per als líders del procés, mentre un 46% reivindica la seva posada en llibertat fins que s’asseguin al banc dels acusats. Deixant de banda els residents a Catalunya, només quatre de cada deu espanyols demanen que siguin alliberats (39,6%), davant un 52,7% que ho rebutgen. 

L’electorat socialista és el més polaritzat sobre aquesta qüestió: un 47% advoca per la seva excarceració i un 43,8% prefereix que continuïn entre reixes. La majoria de votants del PP i Ciutadans són partidaris de la presó preventiva per a Oriol Junqueras, els exconsellers, Carme Forcadell i els 'Jordis', amb un 83,7% i un 62,8%, respectivament. Per contra, el 79% dels simpatitzants d’Units Podem creuen que han de sortir de les presons.

El recolzament o la discrepància amb l’empresonament de la cúpula de l’1-O es gesta en la percepció sobre la gravetat de les accions per les quals se’ls processa judicialment. I s’evidencia un nou desacord entre catalans i la resta d’espanyols. Mentre a Catalunya un 50,7% considera que les maniobres cap a la independència van ser "poc" o "gens" greus, a la resta d’Espanya un 70% li atorga "molta" o "bastanta" transcendència. Així, en l’àmbit estatal, dos terços dels enquestats (65,7%) censuren amb un major grau de gravetat les actuacions dels líders del procés durant la tardor del 2017, mentre un 28,6% treu ferro a l’assumpte.

Contra una ingerència a la fiscalia

Notícies relacionades

D’altra banda, els espanyols s’oposen a qualsevol ingerència del Govern a la fiscalia per tal de suavitzar les penes a què s’enfronten els independentistes presos. Sis de cada deu (59,7%) afirmen que Pedro Sánchez i el seu equip s’han de mantenir al marge del curs de la Justícia i només un 31,6% defensa que l’Executiu central influeixi en el ministeri públic per diluir les acusacions de rebel·lió, sedició, malversació i desobediència. Unes consideracions que tornen a xocar de ple amb l’opinió dels residents a Catalunya, ja que més de la meitat dels catalans exigeixen que Pedro Sánchez ordeni una intervenció per afavorir els empresonats (64,4%).

El cop de porta a una ingerència a la fiscalia és molt marcat en els votants del centredreta. Un 80,5% de l’electorat popular i un 87,7% dels que recolzen els taronges a les urnes ho desaproven. La majoria dels votants socialistes tampoc estan d’acord amb aquest tipus de maniobres, ja que el 60,2% no ho veu amb bons ulls. Els morats es divideixen: un 50% creu que hi ha d’interferir i un 41,6% s’hi oposa.