CONSELL DE MINISTRES

El Govern nega haver «imposat» la sedició a l'Advocacia de l'Estat

L'acusació ha aconseguit criteris jurídics i tècnics, assenyala Delgado

Calvo no explica els motius dels canvis de criteri de Sánchez sobre la rebel·lió

89256c89-8e87-4ccf-9cd6-504a525990f8-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’Advocacia de l’Estat depèn delMinisteri de Justícia. No actua sense el seu vistiplau. La sevadecisió d’acusar els líders independentistes per sedició, un delicte menys greu que el de rebel·lió al no exigir la violència, implica, en teoria, reconèixer que el Govern central no comparteix els arguments de lafiscalia, que mantéel tipus més elevat. Però l’Executiu ho va negar aquest divendres. "No hi ha hagut imposició de cap criteri", va assenyalar la titular de Justícia, Dolores Delgado, rebutjant que la Fiscalia quedi "soscavada", perquè les "dues posicions", rebel·lió i sedició, "són defensables".

“L’Advocacia de l’Estat ha treballat ambcriteris de professionalitat, jurídics i tècnics”, va continuar Delgado després del Consell de Ministres. Tot i així, asseguda al seu costat, la vicepresidenta,Carmen Calvo, va afegir: “El Ministeri Fiscal ha d’actuar amb els criteris d’independència. L’Advocacia de l’Estat té un estatus diferent”.

Crítiques des dels dos costats

Durant tot el procés, la fiscalia ha estat defensant que l’ocorregut la tardor passada a Catalunya era rebel·lió. L’Advocacia de l’Estat, que fins ara només havia qualificat de“gravíssims”els fets investigats, podria haver-se limitat a acusar demalversació, ja que està personada en la causa a instàncies d’Hisenda per la presumpta comissió d’aquest delicte. Però l’Executiu ha decidit anar més enllà.

En un moment en què des d’ERC i el PDECat exigeixen aPedro Sánchez“gestos” per negociar els Pressupostos de l’any que ve, l’acusació de l’Advocacia de l’Estat resulta“insuficient” per a l’independentisme. Republicans i convergents sempre han demanat que el Govern “insti” la fiscalia a retirar la seva acusació de rebel·lió, però Sánchez no ha estat disposat a arribar tan lluny. En tot cas, el Govern ha deslligat l’acusació de l’Advocacia de l’Estat del debat sobre els comptes públics. “Aixòno és una qüestió de gestos, sinó tecnicojurídica”, va dir Delgado.

Per alPP i Cs, en canvi, la decisió de l’Advocacia de l’Estat és una prova més que l’Executiu és“ostatge” dels independentistespel seurecolzament a la moció de censura. “És indecent que el Governhumiliï Espanyaforçant l’Advocacia de l’Estat a desmarcar-se de la fiscalia”, va denunciar el líder dels conservadors,Pablo Casado. Des de Podem, en un to molt diferent,Pablo Iglesiasva mostrar la seva “tristesa” perquè “la judicialització del conflicte català continuï entorpint la gestió d’un problema polític”.

Els diferents missatges

Notícies relacionades

Sánchez ha donat senyals contradictoris sobre la seva qualificació del procés durant els últims mesos. El 17 de maig, poc abans d’arribar a la Moncloa, el líder socialista va dir a Antena-3: “El que es va produires pot entendre com un delicte de rebel·lió”. No obstant, només un dia abans havia mantingut just el contrari. Sánchez va proposarreformar el delicte de rebel·lió per “adequar-lo” a l’escenari català, perquè “és evident que tal com està tipificat no correspon al tipus de rebel·lió que s’ha patit en els últims mesos”. Aquesta posició casa millor amb la que el president va desplegar la setmana passada en el Congrés, quanva suggerir que el delicte no era aplicable al procés.

Les seves paraules no van ser del tot clares, però van venir a preparar, segons fonts de l’Executiu, el terreny per a la decisió d’aquest divendres. Calvo, en qualsevol cas, no va voler aclarir per què Sánchez havia canviat d’opinió, escudant-se que abans era el líder de l’oposició i ara és el cap del Govern, gairebé com si es tractés dedues persones diferents. "Nosaltres som Govern ara. Responem de la posició del Govern. La posició del Govern és la que és, institucionalment i constitucionalment parlant. Entengui-ho", va concloure la vicepresidenta.