Comerç amb l'Aràbia Saudita

Robles admet que és "difícil" verificar si les armes són utilitzades al Iemen

La titular de Defensa exigeix explicacions als exministres Cospedal i Morenés pels contractes firmats el 2015

margaritaroblesdefensa

margaritaroblesdefensa / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha admès aquest dilluns que en un escenari de guerra com el del Iemen és "difícil" verificar si les armes espanyoles són utilitzades en el conflicte. Robles ha assegurat que no es vendrà material de les Forces Armades a altres països, com va dir el president del Govern, Pedro Sánchez, després de la polèmica generada per l’entrega de 400 bombes de precisió a l’Aràbia Saudita.

"No vendrem material que sigui de les Forces Armades. No és procedent", ha assegurat en una entrevista a RNE. La titular de Defensa ha admès que una cosa diferent són els contractes de la indústria armamentística espanyola, però ha recalcat que aquests acords de Defensa no poden estar vinculats a la construcció de corbetes en drassanes espanyoles.

"S’hauria d’explicar si hi va haver vinculació amb les corbetes, una cosa que no té raó de ser perquè són coses diferents. Si hi va haver subordinació s’hauria d’explicar", ha remarcat, responsabilitzant de la situació els exministres de Defensa Pedro Morenés i María Dolores de Cospedal.

"Estaria bé que Morenés expliqués el contracte i les seves clàusules", ha assenyalat, recalcant que l’entrega de les bombes es va fer en virtut d’un contracte firmat el 2015 per l’Executiu del PP.

Notícies relacionades

Segons el seu parer, l’entrega de les 400 bombes i els contractes de Navantia no poden estar lligats i assegura que és una qüestió de "primer de Dret". En tot cas, ha explicat que el Govern intentarà que els acords militars de la indústria privada siguin amb "transparència".

Amb tot, la ministra ha reivindicat que es compleixin les resolucions de l’ONU i s’exigeixi el diàleg entre les parts d’aquest conflicte, que enfronta des del març del 2015 el Govern del Iemen, que rep el recolzament de Riad, i el moviment houthi. Robles ha posat èmfasi en la crisi humanitària que es viu al Iemen, per això ha qualificat de "rellevant" el paper de l’ONU per buscar una solució a la guerra.