CRISI INTERNA

Guerra total entre els comuns

Nuet reclama lleialtat a Mena, que l'acusa en un article d'aquest diari d'"utilitzar el nom d'EUiA per legitimar pretensions alienes"

La tensió es palpa al Parlament, on Alamany intenta bloquejar amb la seva firma el cessament de Grau

elisenda

elisenda

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El manifest de Sobiranistes ha suposat el punt d’inici de la guerra total entre els comuns. Hores abans que es presentés, Jéssica Albiach decidia acomiadar com a coordinador del grup parlamentari Marc Grau, autor del manifest i persona de confiança Elisenda Alamany (portaveu al Parlament). Alamany ha bloquejat el cessament, que argumenta davant de la Generalitat que no és vàlid sense la seva firma, al considerar que la decisió no va ser votada. Per la seva banda, Joan Josep Nuet, l’altra cara visible dels crítics, ha respost aquest dijous amb duresa a Joan Mena i la resta de càrrecs d’EUiA (el partit que lidera Nuet) que l’acusaven en un article d’EL PERIÓDICO d’"utilitzar el nom d’EUiA per legitimar pretensions alienes" a la política de la formació.

"Al grapat de companys que van estar en aquesta pomada del canvi de rumb dels comuns [...] i que han estat promoguts a tasques de direcció importants que no van ser debatudes internament [amb referència a Mena, elegit portaveu de Catalunya En Comú], els demano lleialtat", ha reclamat Nuet en una entrevista a Ràdio 4. Mena, que és també portaveu dels comuns al Congrés, i els altres signants de l’article consideren "una irresponsabilitat posar en risc una eina de transformació tan potent com Catalunya En Comú". Aquest atac públic de Mena a Nuet arribava el mateix dia que el tuit irat de Gala Pin. La regidora de Colau considerava que el sector que encapçalen Alamany i Nuet actua per "ego i trepisme".

Notícies relacionades

La tensió es palpa al Parlament, on Alamany ha decidit desafiar Albiach. Dimarts passat va remetre una carta al director general de Relacions Institucionals i al Parlament del Govern en la qual atribuïa la destitució de Grau a un "malentès" i assenyalava que, al no comptar amb la firma de la portaveu parlamentària, aquest cessament quedava sense efecte i continuava exercint les seves funcions. "Bàsicament, la decisió no es va prendre ni per unanimitat ni consens. No es va votar en cap reunió. Es va fer de manera discrecional quan es va dir que es continuava negociant. Per tant, el cessament no l’ha firmat la portaveu, que és qui va fer el nomenament. La Generalitat de moment l’ha bloquejat perquè no té el vistiplau d’Elisenda Alamany", expliquen fonts del sector sobiranista. Des de la direcció, per contra, assenyalen que, tot i que no es votés el relleu del coordinador, responia a l’opinió majoritària del grup i que sí que va recordar en aquesta reunió després d’intentar durant setmanes arribar a un acord global sobre la reorganització del grup. Alamany, com ja va admetre a RAC-1, creu que la seva destitució està també sobre la taula. Però ni ella hi renunciarà ni la direcció dels comuns ha volgut, fins ara, assumir el cost polític de treure-li la representació.

Les turbulències de Catalunya Sí que es Pot (en què Albano Dante Fachin va amenaçar de trencar la coalició diverses vegades per les seves pugnes de poder amb Joan Coscubiela) comencen a semblar una bassa d’oli al costat del tsunami desencadenat a Catalunya En Comú Podem després que Xavier Domènech llancés la tovallola, esgotat per intentar ser la tapa que evités que saltés pels aires l’olla a pressió d’un espai en contínua ebullició.