L'Audiència Nacional investiga la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

El jutge De la Mata i la Fiscalia Anticorrupció indaguen en 11 contractes de l'empresa pública Defex

Les indagacions s'emmarquen en la causa oberta contra aquesta entitat, en què ja s'ha acabat la part relativa a Angola

zentauroepp45399899 protesters hold a banner reading  we need an explanation of 181014183727

zentauroepp45399899 protesters hold a banner reading we need an explanation of 181014183727 / OZAN KOSE

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La fiscalia Anticorrupció i l’Audiència Nacional investiguen en la causa oberta contral’empresa pública d’armament Defex un total d’11 contractes de venda d’armes a l’Aràbia Saudita, han confirmat fonts jurídiques a EL PERIÓDICO. En aquesta causa, que compta amb diverses peces, s’indaguen les operacions fetes en diferents països per l’entitat espanyola, en les quals aquesta hauria pagat suborns; la més avançada és la relativa al suborn presumptament comès a Angola, que es va acabar aquest estiu. 

Segons ha avançat aquest dimecres ‘El País’, les operacions sota sospita s’haurien fet entre el 1992 i el 2014 que cita documents suïssos i espanyols. Entre les comissions rogatòries cursades a diferents països pel Jutjat Central d’Instrucció número 5, que manté el secret de part de les actuacions, hi figura Suïssa.

El jutge José de la Mata ja ha proposat jutjar en aquesta causa 27 persones i les societats Defex, participada en un 51% per la Sepi, Comercial Cueto 92 i Global Reach, pels delictes de corrupció en les transaccions internacionals, contra la Hisenda Pública, apropiació indeguda, malversació de cabals públics, blanqueig de capitals, falsedat documental i delicte d’organització i grup criminal, per la presumpta desviació i apropiació de fons de l’empresa pública en contractes de subministrament de material policial per a Angola.

A la interlocutòria en què va donar per conclosa la instrucció, el jutge proposava jutjar els exdirectius de les empreses investigades Juan Carlos Cueto Martín i José Ignacio Encinas Charro, i a la neboda de Francisco Paesa, Beatriz García Paesa. El jutge considerava Defex i Comercial Cueto responsables penals corporatius pel seu “absolut descontrol en matèria d’organització i control societari econòmic financer i jurídic i la inexistència dels més elementals i bàsics mecanismes de prevenció del delicte, l’aplicació dels quals hauria impedit aquests comportaments criminals”.

En aquesta peça es van investigar els contractes firmats per l’UTE Cueto-Defex i el Comando General de Policia Nacional d’Angola, firmat el 12 de juny del 2008, de subministrament d’equipaments i material policial per més de 152 milions d’euros, el cost d’execució del qual va ser d’una mica més de 59 milions (el 38,6%) i el benefici obtingut de gairebé 94 milions (61,3%). El 33% d’això, destinat a pagar serveis locals angolesos, es va acabar desviant.

Notícies relacionades

Els altres dos contractes investigats en aquest procediment són les operacions comercials de subministrament de material policial a la Unitat de Seguretat Presidencial per la vista del Papa el 2009, per import de gairebé dos milions d’euros, i el subministrament d’inhibidors a la Unitat de Seguretat Presidencial el 2011 per import de prop de dos milions.