MODIFICACIÓ DEL CODI PENAL

El Govern estudia que fer apologia del franquisme es consideri delicte

També modificar la llei de la memòria històrica per il·legalitzar associacions que defensin el franquisme

zentauroepp8660957 i cult francisco franco  del libro a golpe de sable de gabri180705140730

zentauroepp8660957 i cult francisco franco del libro a golpe de sable de gabri180705140730

1
Es llegeix en minuts

El Govern estudia reformar la llei de la memòria històrica per declarar il·legals associacions i fundacions que realitzin apologia del franquisme i vol modificar l’article 510 del Codi Penal perquè l’esmentada apologia es consideri delicte.

En una resposta per escrit amb data 11 d’octubre a una pregunta del senador de Compromís Carles Mulet, el Govern remarca que en la reforma de la llei "s’inclouran les modificacions legals oportunes, perquè es declarin il·legals les associacions i fundacions que realitzin apologia del franquisme, i igualment s’està estudiant la modificació de l’article 510 del Codi Penal per incloure l’esmentada apologia com a delicte".

Mulet preguntava concretament al Govern sobre què faria amb les següents fundacions: Fundación las Hijas de Millán Astray y Capitán Cortés, Fundación José Antonio Primo de Rivera, Fundación Yagüe, Fundación Pro-Infancia Queipo de Llano, Fundación Blas Piñar, Fundación Ramiro Ledesma Ramos, Fundación Nacional Francisco Franco i la Fundación Serrano Suñer.

Fundación Francisco Franco

Destaca sobre les vuit fundacions la pregunta sobre la Fundación Nacional Francisco Franco, ja que, segons detalla en la pregunta el senador, no havien presentat els comptes del 2008 al 2010, ni del 2002, ni del 2003. A això, l’Executiu assenyala en la seva resposta del 15 d’octubre recollida per Europa Press que, "si en les activitats que desenvolupi la fundació es trobessin pel Protectorat de Fundacions indicis racionals d’il·licitud penal, se’n donaria trasllat al Ministeri Fiscal o a l’òrgan jurisdiccional competent".

Així mateix, l’escrit de l’Executiu recalca que "si s’advertís una desviació greu entre les finalitats fundacionals i l’activitat realitzada, es podria sol·licitar de l’autoritat judicial la intervenció temporal de la fundació".

A més, el Govern respon al senador del Grup Mixt que el Ministeri de Cultura i Esport "és el competent en matèria de

Notícies relacionades

Protectorat de Fundacions" i que "no pot donar informació que afecti la privacitat d’una determinada fundació". Mulet ha lamentat aquesta resposta per "contradictòria" i des de Compromís destaquen que el Govern de Mariano Rajoy sí que va informar puntualment sempre que se li va preguntar sobre aquestes fundacions.

Recorden també des de l’Executiu que la llei de fundacions "atribueix al Poder Judicial, i no al Govern, l’extinció d’una fundació quan es presentin les causes establertes en les lleis."