EN UNA CARTA

El cònsol honorari de Grècia nega haver sigut cessat oficialment

El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, va ordenar-ne la destitució per "greuges a la bandera d'Espanya"

El diplomàtic defensa que el seu càrrec "no impedeix en absolut que privadament expressi les seves conviccions"

fcasals45435153 madrid 12 10 2018  pol tica   acto solemne de homenaje a la 181012104940

fcasals45435153 madrid 12 10 2018 pol tica acto solemne de homenaje a la 181012104940 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cònsol general honorari de Grècia a Barcelona, Fernando Turróordenat ser destituït a petició del Ministeri d’Afers Estrangers per "greuges" a la insígnia espanyola, nega haver rebut notificació oficial del seu cessament i defensa la seva llibertat a expressar les seves conviccions en l’àmbit privat.

En una carta, assegura que ha "respectat escrupolosament tant les obligacions del càrrec com la neutralitat política" en el desenvolupament de les seves funcions. "Nego rotundament haver comès algun greuge a la bandera d’Espanya", assevera. "El meu càrrec consular entenc que no impedeix en absolut que privadament, i mai en exercici de la funció consular, pugui tenir i expressar les meves conviccions", defensa Turró.

Actes impropis del càrrec

Notícies relacionades

Segons Exteriors, el cònsol va anar a "diversos actes que no són propis" de la condició diplomàtica. El ministeri al·lega la seva participació en una manifestació independentista de la Diada, marxa en la qual va lluir una samarreta amb l’estelada. "Això un cònsol no ho pot fer", va advertir Josep Borrell en una compareixença dimecres passat davant de la comissió mixta de la Unió Europea (UE) minuts abans d’ordenar-ne la destitució. I es va escudar en el fet que, a més, el diplomàtic havia assistit, el desembre de l’any passat, en un acte a l’estranger amb l’expresident Carles Puigdemont.

"Un ciutadà corrent pot fer el que vulgui perquè aquí tenim una llibertat d’expressió tan àmplia que permet cremar la bandera nacional o la imatge del Rei, però un cònsol no, i si m’assabento que ho fa truco a l’ambaixador i li’n demano el cessament, però de vegades no fa falta perquè l’ambaixador se n’ha assabentat i ho fa ell mateix", va censurar Borrell.