Pressupostos per a destensar

Martín: "El Govern s'ha de moure, però també ERC i el PDECat"

La portaveu d'En Comú en el Congrés veu interès a Europa per aprovar uns pressupostos socials

Barcelona en Comú s'enfrontarà a "interessos econòmics" en una "batalla dura" per l'ajuntament

undefined45527550 sant joan de vilatorrada 19 10 2018 el l der de podemos pabl181021113422

undefined45527550 sant joan de vilatorrada 19 10 2018 el l der de podemos pabl181021113422 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La portaveu d’En Comú en el Congrés Lucía Martín, una de les responsables de l’acord pressupostari assolit entre el secretari general de Podem i el Govern va acudir divendres passat a la reunió mantinguda entre el dirigent morat amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners. Amb les negociacions per a uns nous Comptes públics a sobre de la taula, Martín apel·la al diàleg per aconseguir millores per a la ciutadania catalana que permetin resoldre la situació.  

Divendres passat va tenir lloc la trobada entre el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, una reunió en la qual vostè va ser present. ¿Com va ser el clima d’aquesta reunió?

La reunió s’hauria d’haver celebrat fa molt temps, però per determinades circumstàncies al final va ser aquest divendres. Es va desenvolupar en un clima molt cordial, molt bo i positiu. Ells ens van traslladar que no es donen les condicions per poder parlar de Pressupostos, pel que ens toca treballar perquè es donin aquestes condicions i aconseguir aprovar un acord que doni resposta als principals problemes de la ciutadania catalana.

Iglesias, al sortir de la reunió, va dir que era el moment que el Govern fes algun moviment per destensar la situació

El que és obvi és que nosaltres treballarem sense parar perquè aquests Pressupostos s’aprovin, però no només nosaltres hem de treballar sense parar, sinó també el Govern de l’Estat. A més, a Catalunya també s’han de moure ERC i el PDECat. Creiem que l’Executiu s’ha de moure, però cal ser molt prudents i molt acurats. Toca parlar poc i treballar molt per fer passos en una direcció que permeti trobar solucions a la situció a Catalunya.

A més de demanar al Govern que parli amb la Fiscalia, com ha fet ERC, ¿quins altres moviments podria fer Sánchez?

Pel que fa a la Fiscalia hem sigut molt clares sobre això, els càrrecs dels que se’ls acusen no tenen a veure amb la realitat, la presó preventiva és una injustícia i hauria de retirar-se. Tot i així, el que no farem és, després d’estar anys criticant com el PP utilitzava les institucions judicials al seu servei, dir-li al Govern que parli amb la Fiscalia. No vol dir que no creguem que la Fiscalia hauria de retirar càrrecs. Hi ha passos que es puguin fer de diferent calat, però perquè aquests passos es puguin materialitzar hem de ser discrets i prudents.

¿Es va parlar de la proposta de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau,

Amb les retallades del PP, la Generalitat va sortir molt perjudicada i, a més, està en una situació de paràlisi institucional amb els partits que governen barallats entre si. Això fa que moltes tasques les estiguin assumint els ajuntaments. El que plantegem és fer els màxims esforç perquè les mateixes forces polítiques que vam aconseguir fer fora a [Mariano] Rajoy siguin capaces d’aprovar uns pressupostos en l’Estat, en la Generalitat i en l’Ajuntament de Barcelona, una cosa que beneficiaria per trobar una resolució al conflicte català.

Fa uns dies El Periódico va publicar una enquesta en la qual Barcelona en Comú perdia de dos a tres regidors

Les enquestes són fotos del moment i hem de pensar quin moment polític estem vivint. Veiem com molt ràpidament passen coses de moltíssim calat polític i l’escenari polític és molt canviant. A més, d’aquí a les eleccions queda molt. El que tenim clar és que la batalla de les eleccions municipals, especialment a Barcelona, serà dura perquè hi ha molts interessos econòmics que faran tot el possible perquè Barcelona en Comú no revalidi alcaldia.

La carta enviada per la Comissió Europea a Sánchez demanant més informació sobre els Pressupostos ¿podria suposar una clatellada per a l’acord que van firmar amb el Govern?

Malgrat la carta demanant explicacions, en els dies anteriors ja hi havia hagut alguna valoració positiva. Hem vist com l’austeritat europea ha sigut caldo de cultiu de partits xenòfobs, en vista d’aquesta xenofòbia a tot el món a Europa li interessa que surti endavant un acord en què es prioritzen polítiques socials. Aquest tipus d’acord han de ser valorats a Europa tenint en compte quina és l’alternativa que estem veient a Itàlia.   

Notícies relacionades

Vostè ha sigut la principal negociadora per a aquest acord en matèria de vivenda. ¿Creu que el PSOE pot diluir les mesures pactades al traslladar-les a l’ordenament jurídic?

Hem sigut especialment impulsores de les demandes que durant anys la ciutadania ha posat a sobre de la taula, demandes que són transversals i majoritàries i van més enllà dels votants d’un partit o d’un altre. Tot i que és un bon acord, no recull tot el que demanàvem. Encara queda per aconseguir millors garanties de condicions de les persones llogateres, una cosa que no ha quedat tan especificada en l’acord i que quan s’aterri haurem de treballar.