el pols independentista

Ponsatí: «La declaració d'independència va ser un brindis al sol»

L'exconsellera d'Ensenyament reconeix en una entrevista que el govern de Quim Torra està fent autonomisme i no república

Creu que en el cas d'unes eleccions anticipades no sap si seran abans de les sentències però que ningú està preparat per afrontar-les

zentauroepp39897576 barcelona  1 de septiembre de 2017   la nueva consellera de 170913090953

zentauroepp39897576 barcelona 1 de septiembre de 2017 la nueva consellera de 170913090953 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Clara Ponsatí, exconsellerad’Ensenyament de la Generalitat  en l’anterior legislatura, ha afirmat que la declaració d’independència aprovada pel Parlament el 27 d’octubre de 2017 “va ser una mica un brindis al sol”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, l’exconsellera d’Ensenyament, que resideix actualment a Escòcia (Regne Unit), ha considerat que la declaració d’independència “va ser un accident” perquè l’expresident Carles Puigdemont tenia previst unes hores abans convocar eleccions, i també perquè “tots els que havien de fer alguna cosa (per fer efectiva la declaració) sabien que no farien res. Tenia molt clar que no estàvem en condicions de portar-la a la pràctica”.

Puidemont no ho tenia clar

Ponsatí, que en la reunió del govern del que formava part es va pronunciar a favor de fer efectiva la declaració d’independència però la seva posició no va ser secundada per la resta de membres de l’Executiu, encara desconeix si Puigdemont i l’exvicepresident Oriol Junqueras tenien la intenció de proclamar la república catalana després del referendum de l’1 d’octubre. “Va ser una decisió que li va costar prendre, va estar agonitzant, i crec que ni ell (Puigdemont) mateix ho tenia clar. La discussió es va liquidar, es va tancar en fals, i això és el que va portar al Parlament a proclamar la independència”, ha assenyalat Ponsatí.

Sobre el que està passant en l’actualitat amb l’independentisme, l’exconsellera d’Ensenyament té clares que les discrepàncies vistes les últimes setmanes en el Parlament per part dels partits independentistes arrenquen a la investidura de Puigdemont: “Notenien clara la majoria que tenien el dia 30 de gener, i el que hem vist aquests últims dies és l’esperpent de deteriorament. No hi havia majoria per al que havíem de fer, investir un president que estava exiliat a Bèlgica”. Per això considera que “la via unilateral no s’ha exercit mai, perquè no vam ser capaços de fer el que havíem dit que faríem”.

Notícies relacionades

Creu que el govern de la Generalitat de Quim Torra està “fent autonomisme. No hem vist que faci república”. I respecte a unes possibles eleccions a Catalunya o a Espanya, reconeix que “no sé si es produiran abans o després de conèixer les sentències. Dependrà del que passi les pròximes setmanes i fins i tot quin punt el govern del president Torra pugui fer la viu-viu. Ningú està preparat per afrontar unes eleccions al Parlament, en qualsevol cas tant si són immediates com si tarden uns mesos, és necessari un escenari per al qual hem de preparar-nos”. Si hi ha eleccions, Ponsatí no creu que torni a presentar-se.

Respecte als Pressupostos de l’Estat, l’exconsellera ha dit que li sembla “insòlit” que es vulguin negociar amb els partits independentistes catalans quan molts dels seus líders “són a la presó o en l’exili”.