REUNIÓ 'PRESIDENCIAL'

Puigdemont no aconsegueix unir l'independentisme a Waterloo

Torra visitarà el seu antecessor dilluns vinent

zentauroepp44476707 catalonia s deposed president carles puigdemont  r  and curr180827111602

zentauroepp44476707 catalonia s deposed president carles puigdemont r and curr180827111602 / NICOLAS MAETERLINCK

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La trobada multilateral de representants de l’independentisme, institucionals i ‘civils’, haurà d’esperar. Carles Puigdemont no ha aconseguit reunir a Waterloo, on viu després d’haver deixat Catalunya tot just proclamar la independència fa un any, tots els actors implicats per parlar sobre el futur del moviment. A canvi, l’expresident es veurà a soles amb l’actual cap del Govern, Quim Torra.

La cimera, segons algunes formacions implicades, estava convocada per a dilluns vinent. La CUP va ser la primera que, a mitja tarda d’aquest divendres, es va desmarcar. En un comunicat, el partit va criticar durament la convocatòria, perquè considera que “no respon a un espai idoni de debat multilateral”.

Lluc Salellas, dirigent de la CUP, també es va queixar que aquest tipus de debats s’haurien de celebrar en un ambient “rigorós i sense interessos partidistes ni institucionals”, i també “discret”.Es tracta d’una resposta al fet que l’anunci de la reunió es publiqués en la web ‘El Món’. Salellas va afegir que “rebutja l’oferiment” per la “sospita” que la trobada pogués “veure’s interferida” per la voluntat d’altres formacions independentistes d’aprofitar-la en benefici propi, en detriment de la resta de l’espectre sobiranista.

La CUP "declina la invitació"

No són els únics motius pels quals la CUP “declina la invitació” de Puigdemont. La militància del partit afronta aquest cap de setmana un debat intern per abordar, entre altres coses, la seva política d’aliances i la seva relació amb els “diversos actors” de l’escenari català.

Notícies relacionades

La trobada s’havia de produir just després que els independentistes hagin perdut la seva majoria absoluta al Parlament. Les desavinences entre JxCat i ERC quant a la manera de complir la resolució del Tribunal Suprem que instava a apartar els diputats processats van acabar impedint a quatre d’aquests parlamentaris –el mateix Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull– exercir el seu vot en els plens.

Altres partits i institucions –com Òmnium Cultural– negaven fins i tot haver rebut cap invitació a la cimera. I, al conèixer el poc interès que havia despertat la trobada, fonts del Govern el van circumscriure en última instància a una reunió entre Puigdemont i Torra, com altres que han mantingut des que el president va accedir al càrrec després de ser ungit pel seu antecessor al maig.