DECLARACIONS POLÈMIQUES

Tejerina: "A Andalusia el que sap un nen de 10 anys és el que sap un de 8 a Castella i Lleó"

Tots els partits, inclòs el PP andalús, censuren les paraules de l'exministra conservadora

tejerina / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vicesecretària d’acció social del PP i exministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, ha entrat aquest dijous en un terreny pantanós a l’apuntar diferències entre comunitats autònomes en educació. Segons el seu parer, hi ha un "deteriorament" que comporta que els nens de Castella i Lleó "avantatgin" els d’Andalusia en dos anys. "A Andalusia et diuen que el que sap un nen de 10 anys és el que sap un nen de 8 a Castella i Lleó", ha dit.

Tejerina ha fet aquesta afirmació en una entrevista a TVE, quan se li ha preguntat per l’estat de l’educació i la conveniència que els nens estudiïn a les escoles l’assignatura de filosofia.

Després de l’enrenou generat amb les seves declaracions, l’exministra s’ha vist obligada a rectificar i ha assegurat que les seves crítiques a l’educació andalusa no van en contra dels nens ni els professors, sinó que es refereixen als 40 anys de "pèssima" i "ineficaç" gestió del PSOE en aquesta comunitat.

Reaccions immediates

Una de les primeres a reaccionar ha sigut la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, que ha exigit als dirigents del PP que deixin d’insultar els andalusos.

"¿Però és que no es cansarà mai el PP de menysprear Andalusia?", s’ha preguntat Díaz a través d’un missatge en el seu compte de Twitter.

Les paraules de Tejerina no han agradat ni en el seu propi partit. El líder del PP andalús, Juanma Moreno, ha deixat clar que no assumeix el que ha dit la seva companya de files. "No compartim les paraules d’Isabel García Tejerina. Els nens i professors andalusos són de 10, i només els falta un govern a la seva altura", ha afirmat Moreno a la mateixa xarxa social, aprofitant per fer campanya en vista de les pròximes eleccions del 2 de desembre.

El president del PP, Pablo Casado, ha provat de treure ferro a aquesta disparitat d’opinions al si de la seva formació i ha assegurat que els dos líders el que han fet ha sigut criticar el PSOE, no, Andalusia.

"No s’han de confondre les crítiques al PSOE amb les crítiques als andalusos [...]. Quan es critica l’atur que hi ha a Andalusia o l’educació d’Andalusia és la responsabilitat d’un govern ineficaç que està tenint una mala política en educació i en ocupació. Menys victimisme, menys corrupció i més eficàcia en els serveis públics", ha assegurat, en resposta als periodistes abans de rematar-ho així: "Cap partit defensa tant Andalusia com el PP".

La líder de Podem Andalusia, Teresa Rodríguez, ha considerat que és "intolerable que el PP continuï faltant al respecte a Andalusia" i ha acusat els conservadors de ser els culpables d’aplicar "les pitjors reformes educatives".

Notícies relacionades

D’altra banda, el coordinador generald’IU  en aquesta comunitat, Antonio Maíllo, ha considerat que Tejerina ha realitzat les seves declaracions "des de la ignorància total" i ha destacat que l’ensenyament dels docents andalusos "és immillorable".

El president de CiutadansAlbert Rivera, també ha intervingut en l’assumpte i ha preguntat a l’exministra què han fet els governs del PP per reduir les desigualtats entre espanyols que viuen en diferents territoris. En concret, s’ha preguntat per què els estudiants al País Basc compten amb un pressupost de 9.500 euros i en altres comunitats aquests recursos amb prou feines arriben als 4.500 euros.