CONTROL EN EL CONGRÉS

Rivera lamenta que Sánchez hagi d'anar "a la presó" a negociar els Pressupostos

El líder de Cs demana al president que convoqui eleccions i no intenti estar "un quart més d'hora" a la Moncloa

Casado es reafirma a criticar uns comptes "nefastos" a Espanya, a Brussel·les i on faci falta

sanchezfirma

sanchezfirma / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Iglesias es reunirà aquest divendres amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners per parlar delsPressupostos  del 2019, una trobada que lamenten a Ciutadans, que no entenen que el Govern i el seu soci, Podem, estiguin negociant amb els que van fer "un cop d’Estat" a Catalunya. S’hi ha referit Albert Rivera en la sessió control a l’Executiu, en què s’ha mostrat taxatiu contra un projecte de comptes que considera "un engany" i que suposa "una estocada" per als conductors (amb referència a l’impost al dièsel) i els autònoms. "¿No seria millor acabar amb aquest 'fake', aquest frau? No tingui por al poble espanyol i votem", ha reclamat. 

Rivera l’ha acusat d’haver "d’anar a una presó a negociar els Pressupostos" per poder "governar un quart d’hora més".  "Vostè menteix, és un frau, perquè enganyar Brussel·les és un frau," ha dit en un altre moment. En aquesta mateixa línia, el líder del PP, Pablo Casado, ha insistit que en la reunió dels conservadors d’aquesta tarda a la capital belga avisarà que aquests Pressupostos són "una ruïna". "I jo defenso Espanya dels Pressupostos nefastos que vostè presenta aquí i a Brussel·les i on faci falta", ha afirmat. Casado considera que el PSOE "manipula despeses i ingressos" i torna a "arruïnar Espanya", com han fet, segons la seva opinió, els governs socialistes en el passat. 

Amb el dèficit de l’1,8% si no pot canviar-la

Després d’escoltar aquests retrets del president del PP, Sánchez li ha contestat que és un "ostatge del seu passat més immediat i més llunyà", en referència indirecta a l’ascendència que José María Aznar té amb Casado. El president del Govern ha garantit que el projecte dels Pressupostos del 2019 que presentarà al desembre es basaran en el camí de dèficit que ja va aprovar el Congrés quan governava Mariano Rajoy, per això ha assegurat que no incorre en cap il·legalitat, si no pot modificar la llei d’estabilitat pressupostària abans.

Notícies relacionades

"Nosaltres presentarem uns Pressupostos el desembre amb un camí d’estabilitat que és el que ara mateix està reconegut per aquest Parlament, fins que aquest camí d’estabilitat no sigui revisat i vostès, la Mesa i els grups de Cs i el PP, deixin d’obstruir parlamentàriament una llei que està guanyada amb el vot de la majoria parlamentària", ha afirmat Sánchez.

L’Executiu ha renegociat amb Brussel·les poder tenir un dèficit de l’1,8% del PIB l’any vinent i així ho ha aprovat en un Consell de Ministres, però aquesta xifra no té llum verda en el Congrés, on el PP i Cs no li permeten modificar-la. En aquests moments, el límit que té el vistiplau de la Cambra baixa és el de l’1,3%. La diferència entre un límit i l’altre són 5.000 milions d’euros més per als comptes públics, beneïts per les autoritats europees després de la negociació de la ministra d’Economia, Nadia Calviño, l’estiu passat.