ÚS D'INFORMACIÓ PRIVILEGIADA

Borrell pagarà la multa de la CNMV per les accions d'Abengoa

El ministre d'Exteriors accepta la sanció malgrat que no hi està d'acord

No presentarà un recurs d'alçada per no originar un "conflicte d'interessos"

undefined45496591 madrid 17 10 2018 politica   congreso de los diputados   ses181017104822

undefined45496591 madrid 17 10 2018 politica congreso de los diputados ses181017104822

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La decisió del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, sobre la sanció que li va imposar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) s’ha fet esperar. Recórrer o no la multa per utilitzar informació privilegiada per vendre accionsd’Abengoa  dies abans que l’empresa es presentés en concurs de creditors el 2015 era la qüestió que portava de cap el ministre els últims dies. Finalment, el Congrés va ser l’altaveu triat per Borrell per afirmar, de manera repetida, que malgrat "no estar d’acord" amb la sanció pagarà la multa corresponent.

El ministre va ser taxatiu, aquest dimecres, a l’hora d’assegurar que no va utilitzar informació que pogués haver obtingut en la seva condició de conseller d’Abengoa per vendre aquestes accions que li van reportar uns beneficis de 9.030 euros. No obstant, l’expedient que va obrir la CNMV el juliol del 2017 i que va concloure amb una sanció el 27 de setembre d’aquest any considera "infracció molt greu" l’actuació de Borrell. Tot i que es desconeix la quantia de la multa, el ministre ha fet saber que es tracta d’una quantitat molt superior als 9.030 euros.

Borrell, que va reconèixer que "va ser un error", va assegurar que es tractava d’una operació de venda d’accions "d’una part molt petita" del total que tenia i que les pèrdues que va tenir van ser "molt elevades". "No té cap lògica que si algú té informació privilegiada es limiti a vendre’n només una part molt petita", ha assenyalat, com a argument final de la seva defensa.

RESPONSABILITAT POLÍTICA

La possibilitat de recórrer la sanció davant delMinisteri d’Economia va ser descartada per "responsabilitat política", segons va assenyalar Borrell. "No em sembla políticament correcte perquè pot ser presentat com un conflicte d’interessos i fos quina fos la resolució del recurs donaria lloc a interpretacions políticament interessades", va recalcar el ministre, que vol evitar tant sí com no més atacs contra un Govern que durant els últims mesos ha quedat envoltat de diverses polèmiques.

Notícies relacionades

Quan li han preguntat per si demanaria perdó als accionistes de l’empresa d’energies renovables que van perdre les seves inversions, Borrell es va defensar assegurant que també ell era un accionista. No obstant, tot i que posseïa accions, el ministre era en aquell moment abans que res conseller d’Abengoa (ho va ser entre el 2009 i el 2015, període de temps en què va rebre prop de dos milions d’euros).

Una vegada que Borrell comuniqui la seva decisió a la CNMV la sanció serà ferma i haurà de fer front al pagament de la multa. No obstant, el càstig econòmic no seria el més nociu per al ministre amb més patrimoni de l’actual Govern –més de dos milions i mig d’euros– que podria trobar-se amb la possibilitat de quedar inhabilitat per pertànyer a qualsevol consell d’administració. Aquesta dada l’hi va recordar el diputat del PP José Ramón García, que va lamentar que no l’inhabiliti per formar part del Govern.