RELACIÓ ESTAT-CATALUNYA

El Govern recorrerà davant del TC la reprovació del Rei al Parlament

L'Executiu demanarà aquest divendres un informe al Consell d'Estat per fer el pas

Joan Tardà lamenta que es decideixi «fer el femer cada vegada més gran»

batet / periodico

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

El Govern central farà aquest divendres el primer pas per recórrer davant delTribunal Constitucional (TC) la reprovació del Rei aprovada la setmana passada pel ParlamentParlament, retraient el discurs del cap de l’Estat després del referèndum de l’1-O. L’Executiu ja va anunciar tot just conèixer la decisió de la Cambra catalana que actuaria amb “mesures constitucionals”. Aquest diari en va avançar la fórmula concreta després que el president, Pedro Sánchez, considerés “inadmissible” la resolució.

Tot i que la vicepresidenta, Carmen Calvo, ha assenyalat aquest dimarts al Congrés que el Govern recorreria aquesta setmana la resolució de la Cambra catalana, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha aclarit que el que s’aprovarà serà la petició al Consell d’Estat d’un informe, que és preceptiu, sobre la possibilitat d’acudir a l’alt tribunal.  El pas fet no està exempt de riscos, ja que la declaració del Parlament no té cap efecte jurídic. Però l’Executiu considera que és important transmetre el missatge que no es pot anar “més enllà de l’actual marc normatiu”.

“Políticament, des del nostre punt de vista, votar aquesta resolució no va ser un encert. És bo que es respectin les institucions de l’Estat. És bo mantenir al marge la direcció de l’Estat de la pugna política. Aquest no és el rol que la Constitució li designa", ha dit Batet. Per a la ministra, principal encarregada de les relacions amb la Generalitat, “el diàleg i la llei” són “indissociables”. Així que si “hi ha partits que insisteixen a aprovar mocions que escapen a aquest marc normatiu, no hi ha altre remei que garantir-lo”. I aquest pas, ha conclòs Batet, “no tanca la porta al diàleg”, com prova la celebració d’una cita de la comissió bilateral d’infraestructures dilluns passat a Barcelona. 

Una “actuació nefasta” 

Notícies relacionades

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha defensat la reprovació pel que considera una “actuació nefasta” de Felip VI i ha lamentat que els poders a Madrid “estiguin entossudits a fer el femer cada vegada més gran”.  El republicà ha recordat que el Parlament és sobirà i ha opinat que la “monarquia està fora de la història”.

El text, presentat per Catalunya En Comú Podem, va tirar endavant amb els vots dels grups del Govern –Junts per Catalunya i ERC–, l’abstenció de la CUP i el rebuig de Ciutadans, el PSC i el PPC.