XOC INSTITUCIONAL

Sánchez portarà davant del TC la resolució del Parlament contra el Rei

Qualifica d'"inadmissible" el text aprovat a la Cambra catalana que advoca per abolir la Monarquia

El Govern ja va portar al Constitucional al juliol una moció del Parlament que apostava per la desconnexió

zentauroepp44911788 spain s prime minister pedro sanchez addresses a press confe180907200622

zentauroepp44911788 spain s prime minister pedro sanchez addresses a press confe180907200622 / JONATHAN NACKSTRAND

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, ha qualificat aquest dijous com a "inadmissible" la resolució votada aquesta tarda en el Parlament que advoca per l’abolició de la monarquia i ha avisat que el Govern "adoptarà mesures legals per a la defensa de la legalitat". 

Segons fonts del Govern, la resolució serà impugnada davant del Tribunal Constitucional (TC). No és la primera vegada que Sánchez fa aquest pas davant una iniciativa del Parlament. El juliol passat, l’Executiu va portar davant del TC una moció que apostava per la desconnexió d’Espanya, reafirmant la declaració de sobirania del 9 de novembre del 2015. 

Sànchez, a través del seu compte de Twitter, s’ha referit a la resolució dels comuns aprovada pel Parlament amb la que es rebutja i condemna el posicionament del Rei en el "conflicte català", així com la seva "justificació de la violència" policial l’1-O, i advoca per l’abolició de la institució monàrquica, que qualifica de "caduca i antidemocràtica”.

"És inadmissible la resolució votada aquesta tarda en el Parlament de Catalunya que pretén rebutjar i condemnar el cap de l’Estat. Aquest Govern adoptarà les mesures legals al seu abast en defensa de la legalitat, la Constitució i les institucions de l’Estat", ha escrit Sánchez.

El comunicat

Així mateix, l’Executiu ha avisat en un comunicat que "per al Govern d’Espanya la posició constitucional del cap de l’Estat hauria de quedar sempre al marge de la seva utilització en el debat partidista" i ha recalcat que considera "inadmissible" aquest tipus d’iniciatives parlamentàries.

Notícies relacionades

La resolució votada ha sigut una de les propostes en "defensa de les institucions catalanes i les llibertats fonamentals" presentada per Catalunya en Comú Podem en el marc del ple monogràfic sobre la convivència.

Ha sigut aprovada amb el recolzament de Junts per Catalunya i ERC, mentre que la CUP s’ha abstingut i Ciutadans, PSC i el PPC han votat en contra.