CELEBRACIÓ DE LA FESTA NACIONAL

VÍDEO | Esbroncades a Sánchez en la desfilada del 12 d'Octubre

Desenes de persones van increpar Sánchez de manera puntual abans i després de la desfilada militar en la Castellana

El president va protagonitzar l'anècdota del Palau Reial al posar-se per error en la línia de salutació per rebre els convidats

himdglbkn0pwjb6mkcrvo51100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

“No seré menys que [Felipe] González i [José Luis Rodríguez] Zapatero”,va comentar el president, Pedro Sánchez, sobre les esbroncades que va rebre del públic a la seva arribada a la desfilada del Dotze d’Octubre. Però en realitat sí que van ser menys els xiulets insults d’aquest divendres que els que van ploure sobre Zapatero el 2009 i el 2010, i que van obrir un debat sobre com exposar menys les autoritats a la ira de la gent i sobre com evitar que els escarnis desllueixin la celebració.

Després de baixar del cotxe, i durant mig minut, unes desenes de persones d’entre el públic van xisclar i van xiular Sánchez quan caminava cap al punt del Passeig de la Castellana on rebria els Reyes a la seva primera Festa Nacional com a president. Entre altres paraules més gruixudes, li van dir “¡Okupa!” i “¡Ves-te’n ja!”.

Aquestes increpacions van ser menys que la pluja d’improperis que, uns minuts després, va proferir un altre grup d’assistents des dels voltants del Bernabéu. Va ser després d’hissar la bandera i passar revista a la Guàrdia Reial, quan Sánchez es dirigia a ocupar el seu lloc a la tribuna d’autoritats.

El cor de protestes va callar de seguida, amb el solemne record als que van donar la seva vida per Espanya. Després, entre aplaudiments, el pas de 4.000 militars i policies, aquesta vegada sense avions a causa de la pluja (tret de cinc caces de la Patrulla Àguila), però amb un al·licient històric: en la desfilada es van exhibir sis banderes nacionals de diferents èpoques, inclosa la de Carles III, ja que va coincidir amb la celebració del 175è aniversari de l’ensenya espanyola. 

“¡Okupa!” i “¡Ves-te’n ja!”, li van cridar al cap de l’Executiu enmig de la Castellana

Després, a la recepció al Palau Reial, Sánchez va viure un altre moment delicat tot just començar. Els Reis es van col·locar al centre del saló del Tron per saludar els convidats. Sánchez i la seva esposa, Begoña Gómez, van estrènyer les mans de Felipe i Letizia i, en comptes de continuar cap a una altra sala, es van col·locar en la línia de salutació, com si els dos matrimonis anessin a donar la benvinguda als 1.500 convidats. Un membre de Protocol de la Zarzuela va convidar el president i la seva dona a continuar. Tot va ser un malentès per la indicació que el cap de l’Executiu havia rebut segons abans d’un representant de la Casa del Rei. Sánchez va treure importància a l’error d’organització davant dels periodistes. Malgrat tot, fonts de la Moncloa van remarcar que el president no va tenir intenció d’alterar el protocol ni es va equivocar, va ser una fallada de protocol.

Consells al líder del PP

Notícies relacionades

A la recepció, que va durar gairebé dues hores, el Rei, els membres del Govern i els dirigents dels principals partits van ser els més buscats per convidats i periodistes. Pablo Casado s’estrenava com a líder de l’oposició i va estrènyer centenars de mans mentre escoltava consells. “Jo, que he sigut feminista tota la vida, no puc amb això de [Dolores] Delgado. Fot-li fort”, li va dir una dona de mitjana edat amb referència a lesgravacions de la ministra en el dinar amb l’excomissari José Manuel Villarejo.

Iván Redondo, el principal assessor del president, va estar parlant durant deu minuts amb Casado

Entre tants convidats il·lustres, va cridar l’atenció la xerrada que, al final de la recepció, van mantenir Casado i Iván Redondo, el cap de Gabinet de Sánchez. Tots dos, molt somrients i còmplices, van estar sols més de deu minuts. “Estem parlant de futbol”, va fer broma Redondo quan una periodista li va preguntar si li estava donant algun consell. “Ens coneixem des de fa anys”, va afegir l’assessor, amb referència que va treballar per als conservadors José Antonio Monago i Xavier García Albiol en l’última dècada. Un diputat del PP assegura que Casado ha admès que és una pena que el PSOE aconseguís “pispar” al PP Redondo. Una manera indirecta de reconèixer que a Gènova falta estratègia.