La ruptura entre JxCat i ERC posa en perill la majoria sobiranista

Els republicans voten a favor que la fórmula dels postconvergents quedi «sense efecte jurídic»

Puigdemont i els presos de JxCat no cedeixen i «assumeixen» que els seus vots no siguin comptabilitzats

fcasals45399146 el president del parlament  roger torrent  i el vicepresiden181009125344

fcasals45399146 el president del parlament roger torrent i el vicepresiden181009125344 / Nuria Julia

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La tensió entre JxCat i ERC és d’alt voltatge. Els socis de Govern continuen encallats amb la substitució dels diputats suspesos. I és que els postconvergents es neguen a cedir i a calcar la fórmula utilitzada pels republicans, avalada pels lletrats del Parlament, que “designava un substitut” per a Oriol Junqueras i Raül Romeva.

A tal magnitud ha arrelat el cisma que, a menys de dues hores perquè comenci el ple del Parlament, la Mesa ha decidit que el document presentat per Carles PuigdemontJordi SànchezJordi Turull i Josep Rull  “no té efectes jurídics”, per la qual cosa la delegació de vot utilitzada fins ara queda anul·lada i els seus vots no seran comptabilitzats si no reformulen l’escrit especificant la “designació”, cosa a la qual de moment es resisteixen. ERC i el PSC s’han alineat per anul·lar les cartes dels postconvergents presentades fins ara, mentre que JxCat hi ha votat en contra i Cs s’hi ha abstingut. I així s’ha trencat la unitat independentista. 

Els quatre diputats suspesos de JxCat han anunciat en una missiva exprés que assumeixen la negació dels seus vots. “Entenem que la nostra decisió de mantenir la delegació del vot en el portaveu del grup parlamentari de JxCat és perfectament ajustada al dret”, proclamen, i conclouen que “assumeixen la decisió [de la Mesa] i que els seus drets deixaran de ser comptabilitzats”.

Si comença el ple a l’hora prevista, els independentistes quedaran amb 65 vots, sempre comptant amb la CUP, perquè a les quatre ‘baixes’ se’ls sumaria la de Toni Comín, que fa setmanes que no participa en les votacions. Són els mateixos que té l’oposició no independentista, fet que conduiria la Cambra al bloqueig.

Notícies relacionades

Els serveis jurídics de la Cambra van emetre ahir un dur informe en el qual advertien que els quatre vots qüestionats de JxCat no es podrien computar si la formació no varia la fórmula per designar un diputat que els substitueixi. A més, avisaven que la Mesa podria quedar en el punt de mira de la Sala Penal del Tribunal Suprem si accepta les “designacions”.

A les files d’ERC, reclamen que deixin de posar en perill la majoria parlamentària independentista i que no exposin el president del Parlament, Roger Torrent, a una eventual actuació judicial. Fonts republicanes insisteixen que JxCat “té l’opció de rectificar” en vista d’un informe dels lletrats “demolidor”. Així mateix, els insten a “no situar el Parlament en una situació de col·lapse”.