9 D'OCTUBRE

Pedro Sánchez: "Avançar és enfortir els llaços autonòmics"

El president rebutja les veus que reclamen la recentralització i advoca per construi Espanya "des del diàleg"

fcasals45399019 graf2687  val ncia  comunitat valenciana   10 10 2018  la ex181009122559

fcasals45399019 graf2687 val ncia comunitat valenciana 10 10 2018 la ex181009122559 / BIEL ALINO

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimarts, en la primera presència d’un cap de l’Executiu al 9 d’Octubre, la diada de la Comunitat Valenciana, que s’ha d’aprofundir en l’Estat de les autonomies en contra de les veus que demanen recentralitzar, mentre que Ximo Puig, president de la Generalitat, ha reivindicat la veu valenciana, quan "les institucions catalanes s’han aixecat de la taula en què sempre havien contribuït a l’obertura, és precisament la Comunitat Valenciana la referència".

"Avançar és enfortir els llaços autonòmics i retrocedir és tornar a èpoques en què es reivindicava desafortunadament la recentralització com a motor del progrés del nostre país", ha assegurat el president espanyol en el seu discurs enl’acte institucional que ha obert la jornada.

Sánchez ha afirmat que considerava un deure ser-hi i ha assenyalat que la Comunitat Valenciana ha fet "de l’autogovern un catalitzador" i que la seva "identitat no es defineix per allò a què s’oposa".

"La millor Espanya és la que es construeix des deldiàleg i des de la suma de voluntats, la que premia la convivència sobre el greuge territorial, la del consens enfront els que busquen excuses per a la confrontació i l’enfrontament, l’Espanya conscient d’una diversitat que ens fa únics", ha assenyalat.

El finançament

El president espanyol ha reconegut que és justa la reivindicació valenciana d’una millora del finançament, però no ha posat data per a la reforma del sistema.

Sí que ha anunciat que presentarà uns comptes públics "carregats de vocació europea, d’estabilitat per complir els compromisos de consolidació fiscal, però també de cohesió territorial, amb infraestructures com les que necessitava la Comunitat Valenciana i de cohesió social per reconstruir l’Estat del benestar i crear ocupació".

Ximo Puig, president de la Generalitat, ha agraït la presència de Sánchez i ha remarcat que "el poble valencià vol avançar en autogovern" i que és el dia de reivindicar "l’Espanya diversa que és l’Espanya real", malgrat l’esgotament de l’estat de les autonomies.

"Ara, quan les institucions catalanes s’han aixecat de la taula en què sempre havien contribuït a l’obertura, és precisament la Comunitat Valenciana la referència. És més necessària que mai la veu valenciana", ha destacat. 

Complir la Constitució

"Ni separatisme ni recentralització", ha sentenciat, abans de dir a Sánchez que "quan els valencians demanem la reforma del sistema de finançament, el que estem demanant és que es compleixi la Constitució".

Puig ha advertit que la democràcia no pot abaixar els braços davant "del fantasma dels populismes conservadors que recorren Europa", i ha assegurat que "tristament ja és present en massa discursos de la política espanyola i valenciana".

A Sánchez la rebuda li ha fet la vicepresidenta, Mónica Oltra, que en el seu discurs d’obertura ha demanat "un tracte just" per a "un poble lliure" i ha recordat que el 9 d’Octubre és la celebració del naixement del poble valencià com a tal, i que es tracta d’una jornada de celebració, d’"amor i de reivindicació".

Oltra ha recordat que la falta de finançament, juntament amb l’absència d’inversions i un deute contret per totes dues, carrega la Comunitat Valenciana "amb una triple injustícia, una submissió que pateixen cada dia tots els valencians".

"Volem exercir el nostre autogovern en igualtat de condicions per complir les nostres obligacions constitucionals", ha destacat.

Entrega de distincions

Notícies relacionades

L’acte ha continuat amb l’entrega de les distincions anuals de la Generalitat, que han rebut el dispositiu desplegat per a l’acollida dels immigrants de l’‘Aquarius’ i l’exministra Carmen Alborch en la màxima distinció. Sánchez ha pujat a l’estrada per participar en l’entrega de totes dues.

També han tingut una distinció els tennistes David Ferrer i Anabel Medina, les rectores universitàries Mavi Maestre i Eva Alcón, el València CF, pel seu centenari, i el Jutjat Privatiu d’Aigües d’Oriola.