DIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA

La Policia carrega contra manifestants ultres el 9 d'Octubre de València

La capital acull quatre concentracions amb el record viu de les agressions de l'any passat

Lemes contra Catalunya i un fort dispositiu policial en el centre de la ciutat

200-ultraderechistas-en-valencia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La commemoració del 9 d’Octubre ha tornat a tensar els carrers de València. La Policia ha carregat contra prop de 200 d’ultradretans quan aquests han intent acostar-se a la manifestació de la Comissió 9 d’Octubre prevista per a les 18.30 hores. Alguns dels participants en la concentració ultra han llançat algun tipus de gas que ha obligat a atendre diversos periodistes.

La contramanifestació s’ha concentrat sense permís al lloc de sortida de la manifestació de l’esquerra i els nacionalistes valencians, la qual cosa ha fet que la Policia realitzés una barrera amb algunes de les prop de quaranta furgonetes. Hi va haver braços en alt, cara al sol, creus gammades i no va faltar el ‘cara al sol’ ni el ‘a por ellos’. En un edifici pròxim es va desplegar una bandera d’Espanya gegant.

Les violentes agressions de fa un any per part de grups ultres han multiplicat l’assistència a la marxa vespertina a la qual han acudit diversos col·lectius antifeixistes de la Comunitat Valenciana.

Precedent fa un any

Les greus agressions d’ultradretans a assistents a la manifestació del vespre de l’esquerra i els nacionalistes valencians fa un any, han posat en el punt de mira la celebració a València aquest dimarts del 9 d’Octubre, una Diada de la Comunitat Valencianaa la qual assistirà el president, Pedro SánchezPedro Sánchez, una presència inèdita per a un cap de l’Executiu espanyol, i que ha començat amb el centre de la ciutat pres per la Policia. 

De fet, una protesta dels bombers forestals, que fa setmanes que estan en vaga, ha estat a punt de provocar, a primera hora del matí, la primera càrrega.

La processó cívica que trasllada la Reial Senyera des de l’ajuntament als peus de l’estàtua de Jaume I en un jardí pròxim s’ha desenvolupat entre una gran tensió i un enorme dispositiu policial, a l’espera de les manifestacions vespertines, en les quals l’any passat es van produir greus disturbis.

Lemes contra Catalunya

Un nombrós grup de col·lectius d’ultradreta s’ha concentrat des de primera hora a la plaça de l’Ajuntament corejant lemes contra Catalunya i amb presència de nombroses banderes espanyoles i alguna de la Falange. També hi havia ninots amb banderes independentistes catalanes simbolitzant la mort i una pancarta que deia “Jo també porto un llaç groc” al costat d’una soga d’aquest color.

Tot i que en un ambient menys crispat que fa un any, quan el referèndum de l’1-O a Catalunya s’acabava de produir, els insults contra els regidors i membres de partits d’esquerra que governen el consistori que encapçala Joan Ribó i les autoritats de la Generalitat, del mateix signe, han sigut una constant en el trasllat de la Senyera.

Com és habitual des del canvi de govern tant a l’ajuntament com el Govern autonòmic, la Policia ha hagut de fer un fort passadís de seguretat per treure les autoritats, entre crits de "catalanistes" i "traïdors" d’alguns dels presents.

Manifestació descontrolada

L’any passat, la situació a Catalunya va tensar al màxim la jornada i els membres del Consell i alguns regidors de l’ajuntament van haver de rebre protecció policial. La situació es va descontrolar per complet en la manifestació del vespre de la Comissió 9 d’Octubre, de la qual formen part partits progressistes, sindicats i associacions com Acció Cultural del País Valencià o Escola Valenciana i a la qual s’havien unit pel seu compte i risc les seccions valencianes de la CUP Arran.

La tardança a muntar el dispositiu policial, que depenia de la delegació que liderava llavors el popular Juan Carlos Moragues, va deixar via lliure a les agressions prèvies a manifestants i periodistes. A més, es va retardar la sortida de la marxa i durant tot el recorregut contramanifestants van assetjar la columna amb insults i amenaces.

Hi ha oberta una investigació judicial per delictes d’odi en què fins al moment hi ha més de vint persones investigades i en falten algunes per identificar.

Col·lectius antifeixistes

Notícies relacionades

Aquest any s’han desmarcat de la Comissió 9 d’Octubre tant la UGT-PV com el PSPV, amb l’excusa que durant els anys de governs del PP les organitzacions d’esquerra van quedar excloses de la processó cívica matinal però que ja no és així. La Comissió ha advertit el socialista Juan Carlos Fulgencio, actual delegat del Govern, que si es produeixen agressions serà la seva responsabilitat, per haver permès que algunes manifestacions surtin del mateix punt i tinguin fins i tot el mateix recorregut amb una hora i mitja de separació.

Diversos col·lectius agrupats com a Antifeixistes País Valencià han anunciat que marxaran a la cua de la manifestació de la Comissió amb el lema “No passaran”, i s’han organitzat per anar-hi amb tren des de diversos punts de la comunitat.