TRANSPARÈNCIA AL RALENTÍ

La Generalitat continua sense publicar el patrimoni dels alts càrrecs

La llei obliga a declarar els béns abans de tres mesos des de la presa de possessió

El Govern confia a poder difondre aquesta informació al llarg del mes d'octubre

zentauroepp45186798 barcelona  25 09 2018   el presidente torra al consell execu180925112123

zentauroepp45186798 barcelona 25 09 2018 el presidente torra al consell execu180925112123 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

El Govern central va trencar el passat 29 de setembre amb quatre anys d’opacitat al publicar al ‘BOE’ el contingut de les declaracions de patrimoni de 1.500 alts càrrecs. Uns documents que revelen, per exemple, que els béns declarats per l’expresident Mariano Rajoy al marxar, 1,6 milions d’euros, gairebé quintupliquen els del seu successor, Pedro Sánchez, amb 342.988 euros. A Catalunya, d’acord amb la llei 13/2005 del règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs al servei de la Generalitat, les declaracions patrimonials dels alts càrrecs es presentaran en el termini de tres mesos a comptar des de la presa de possessió. Quatre mesos i mig després que es conformés el Govern de Quim Torra segueixen sense haver-se fet públics els números aquests alts càrrecs. 

Les dues últimes incorporacions registrades en el Portal de Transparència de la Generalitat són la de Rosa Anna Castillo Picas, nomenada directora general de Modernització de l’Administració de Justícia l’11 de novembre de l’any passat, i la de Miquel Mateo García, nomenat director general de Centres Concertats i Centres Privats una setmana després. Des d’aleshores no s’ha afegit cap dels nomenaments que ha fetl’Executiu de Torra des que es va formalitzar el passat 19 de maig. Així, per exemple, Pere Aragonès, actual vicepresident del Govern, encara figura a l’Excel com a secretari d’Economia, amb 104.503,29 euros en béns immobles i 71.614,05 en altres béns. I Damià Calvet, actual conseller de Territori, figura encara com a director de l’Institut Català del Sòl, amb 136.400,22 euros en béns immobles i 83.616,63 en altres béns.

Fonts de la Generalitat expliquen que esperen poder actualitzar durant aquest mes d’octubre l’Excel que es pot consultar a la web de Transparència, afegint la “llista de tots els béns patrimonials dels consellers i alts càrrecs”. Però apunten que, tot i que la llei parla de tres mesos de termini perquè els nomenats presentin la documentació, no es determina el temps necessari per poder processar aquesta informació i publicar-la. 

De moment, a la web del Parlament sí que es pot bussejar en la declaració de béns dels membres del Govern, ja que tots els diputats estan obligats a presentar-la quan recullen la seva acta. Així, per exemple, segons l’aportada per Quim Torra el president té cinc vivendes i una finca rústica (valorades totes en 455.505 euros), 165.000 euros en comptes bancaris, el 99% de participacions d’A Contra Vent Editors (amb un valor de 19.000 euros), 90.000 euros en plans de pensions i un Opel Moka. Més escarida és la declaració aportada per Elsa Artadi, consellera de Presidència i portaveu del Govern, de qui tan sols consta que té 65.000 euros al banc entre comptes i dipòsits bancaris

Rajoy va congelar la publicació de comptes

Notícies relacionades

Rajoy mantenia congelada la publicació de les dades dels alts càrrecs de la seva administració amb l’argument que faltava un reglament que desplegués la llei que ho permetia. Sánchez, que va considerar que l’argument era una simple excusa, va aprovar el reglament i el mateix dia que ho publicava el BOE va donar a conèixer també la llista. La decisió del líder socialista es va prendre la mateixa setmana en què va esclatar la polèmica sobre el ministre de Ciència, Pedro DuquePedro Duque, al revelar-se que tenia dues vivendes en propietat a través d’una societat interposada.

A l’haver traspassat els seus immobles a l’empresa, en la seva declaració només figuren 37.628 euros en aquest grup de béns, però sumant les accions i altres actius, el seu patrimoni total ascendeix a 1.520.466. Duque, que va assegurar dijous passat que “ben aviat” donarà més explicacions sobre la seva societat patrimonial, és el tercer membre del Govern amb més patrimoni, només superat pel ministre d’Exteriors, Josep Borrell, amb 2.774.489, i la ministra d’educació Isabel Celaá, amb 1.626.932. També passa del milió d’euros el del responsable de Cultura i Esport, José Guirao.