LA CRISI CATALANA

Torra demana per carta als líders mundials que intervinguin a favor del referèndum

El president remet una missiva en anglès a Sánchez amb còpia als governs europeus, Trump i el papa Francesc

El cap del Govern s'avé a explorar "totes les opcions" si els presos independentistes són excarcerats

zentauroepp45301601 barcelona 02 10 2018  pol tica   debate de politica general 181002194310

zentauroepp45301601 barcelona 02 10 2018 pol tica debate de politica general 181002194310

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La carta de Quim Torra a Pedro Sánchez demanant una cita per "parlar de tot" no és l’única que ha enviat recentment al cap del Govern central. En el seu ànim per internacionalitzar el procés independentista català, el president li va remetre el 26 de setembre passat una missiva a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, en què demana formalment que autoritzi l’Executiu a obrir una mediació “sense precondicions”, perquè considera que la bretxa que separa les posicions de l’Estat amb les de la Generalitat “no és infranquejable”.La carta, escrita en anglès, va ser enviada amb còpia alslíders de la Unió Europea; al president dels Estats Units, Donald Trump; al papa Francesc; al president de la Xina, Xi Jinping, i a dos països sensibles a les demandes independentistes, Ucraïna i Kosovo. La Moncloa confirma que va rebre la carta i celebra que no contingui cap ultimàtum. Fonts diplomàtiques expressen el seu malestar per la pressió que intenta situar en l’esfera internacional.

Torra explica en la missiva que la part catalana “no se centra a aconseguir la independència immediata”, sinó que l’objectiu és garantir el respecte a la voluntat de la majoria dels catalans “a través d’un referèndum legal, vinculant i just, en el qual les dues parts es comprometin a acatar el resultat”.

El president defensa que serà “cada vegada més difícil avançar” amb nou líders independentistes a la presó i set més “a l’exili”.Com a gest per construir confiança, Torra proposa a Sánchez que la Fiscalia retiri els càrrecs o, com a mínim, que aixequi les seves objeccions perquè els empresonats surtin de presó preventiva. “A condició que tots nou hagin sigut posats en llibertat, el bàndol català està preparat per explorar totes les opcions possibles amb Madrid”, compromet Torra a la carta.

Li demana al president que confirmi per escrit, com més aviat millor, si el Govern està disposat a negociar, a obrir canals de comunicació, i a posar en marxa “converses de proximitat per definir la logística i les modalitats de tot el procés”.

Torra planteja la possibilitat que l’Executiu esculli“un o més mediadors institucionals i observadors per facilitar que s’avanci en un diàleg substantiu. “Si és així, estem preparats per fer el mateix”, anuncia.

El president considera que si no hi ha una conversa franca en els termes que planteja, “el judici i la condemna dels presos polítics” conduirà a una “aclaparadora demandad’independència immediata d’Espanya”. La carta acaba demanant, “pel bé de tothom, una transició acordada”.

La batalla europea

La Moncloa i els líders europeus han guardat silenci des que van rebre la carta. Sis dies després, aquest dimarts, Torra va enviar des del Parlament l’ultimàtum de negar tot suport parlamentari a Sánchez a partir del novembre si no s’avé a negociar un referèndum.

Notícies relacionades

En paral·lel, el president insisteix a lliurar una batalla, l’europea, que fa pocs dies el seu antecessor, Carles Puigdemont, reconeixia que havia sigut fins ara un fracàs. "És evident. La Unió Europea, les institucions europees, no recolzen la causa catalana. La meva decepció és, no respecte a la qüestió de la independència, sinó respecte als drets fonamentals," es lamentava l’expresident.

Torra ja es va dirigir per carta als líders europeus al juny, poc després d’arribar al Govern, quan els va reafirmar la seva "aposta pel diàleg i la negociació com a eines" per resoldre el "conflicte obert". Llavors no parlava explícitament d’un referèndum, tot i que defensava que "el debat, el diàleg i les urnes són l’única manera per fer progressar la societat".