DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

La CUP, al Govern: "Aquest poble guanyarà la independència amb vostès o contra vostès"

Els anticapitalistes "impugnen de dalt a baix" el programa de govern de Quim Torra

Riera insta el president a reflexionar sobre la dissolució dels antiavalots i torna a demanar el cessament de Buch

la-cup-advierte-a-torra-este-pueblo-ganar-la-independencia-con-ustedes-o-contra-ustedes / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Repassada de la CUP al president de la Generalitat, Quim Torra, i al seu equip. L’encarregat de passar revista a l’Executiu ha sigut el diputat Carles Riera, que ha aprofitat els 15 minuts d’intervenció en el debat de política general al Parlament per "impugnar de dalt a baix el seu programa de govern".

L’anticapitalista ha inaugurat un "nou cicle polític" després de les mobilitzacions independentistes d’aquest cap de setmana i ha vituperat els Mossos d’Esquadra per haver carregat contra els concentrats a la Via Laietana, dissabte, i aquest dilluns al Parlament. Amb tot, ha censurat que el cos de policia autonòmic "no és la seva policia, sinó el cos policial de l’Estat a Catalunya", després de la "reconciliació" entre el Departament i el Ministeri de l’Interior.

Riera ha acusat el Govern de "mantenir viu l’engranatge del règim del 78 i de formar part del problema", amb una "nul·la voluntat de ruptura", "autoritzant" i "protegint" la convocatòria del sindicat de policies i guàrdies civils Jusapol. "Senyor Buch, dimiteixi", ha tornat a entonar, després d’haver intercanviat aquest cap de setmana dures acusacions amb el conseller. "Aprengui de la història d’Europa. Al feixisme, si se'l respecta, creix. Se l’ha de combatre i expulsar-lo", ha proclamat, i s’ha dirigit a Torra per plantejar-li la seva petició destinada que dissolgui la Brigada Mòbil dels Mossos (Brimo), els antiavalots.

Així mateix, ha retret que es posin al servei de l’"Estat i de les empreses de l’Ibex-35" i que s’aprofundeixi en el diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez. Amb presses, els ha considerat de ser una "barrera" per als objectius secessionistes. "Aquest poble guanyarà la independència amb vostès o, si fa falta, contra vostès", ha emfatitzat, i ha sentenciat, davant de l’atenta mirada dels membres del Govern: "Desobeeixin o dimiteixin".

Riera els ha recordat que els polítics presos pel procés estan en presons catalanes i que l’Executiu en "té les claus". "Potser el poble els acabarà exigint que els alliberin", ha dit.

El cupaire ha conclòs la seva intervenció advocant per l’expropiació d’empreses estratègiques, per un control efectiu del territori, per un salari mínim de 1.200 euros i amb un relat a favor de la gratuïtat i de la titularitat pública del sistema educatiu i sanitari. 

La rèplica de Torra

El president no ha dedicat gaires minuts a respondre a la CUP. S’ha limitat a afirmar que "no ha vingut a administrar una autonomia ni a jugar a les paraules", sinó a "fer la república", i els ha promès que quan no pugui avançar en aquesta direcció se n’anirà. 

Torra ha mostrat el seu recolzament a l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que seguirà exercint com a dirigent "legítima" tot i que estigui inhabilitada per una sentència de l’Audiència Provincial després de negar-se a retirar l’estelada del consistori en campanya electoral. Un altre edil firmarà el càrrec en nom seu, però no el desenvoluparà.

Notícies relacionades

El líder de l’Executiu l’ha pres com a exemple i ha demanat que les forces independentistes es posin d’acord. "Necesitem aquell moment elèctric de l’1-O, quan hi va haver una aliança entre el Parlament, el Govern, la ciutadania i les institucions socials", ha conclòs.

Per la seva banda, Riera no ha volgut embrancar-s’hi més i ha replicat a Torra amb un repàs de les mesures que els anticapitalistes han desgranat en el seu discurs inicial.

Temes:

Parlament CUP