PRIMER ANIVERSARI

El Govern demana a Torra que rebaixi la «retòrica romàntica» i garanteixi l'ordre

L'Executiu diu que les càrregues policials de l'1-O van ser un error i que hi va haver imatges «falses»

Ábalos critica Rajoy per donar arguments a l'independentisme per «fer-se les víctimes»

undefined44933744 madrid   07 09 18    isabel celaa  portavoz del gobierno  y 180907145058

undefined44933744 madrid 07 09 18 isabel celaa portavoz del gobierno y 180907145058 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern de Pedro Sánchez va oferir un perfil baix en el primer aniversari del’1-O,  convençut de la necessitat de rebaixar la crispació per poder avançar en el diàleg amb la Generalitat que, tot i que molt lentament i amb totes les precaucions, comença a cristal·litzar en acords. L’Executiu, que donava per fet les mobilitzacions a Catalunya, va preferir no exposar el president, en una tàctica que es mou entre la voluntat de discreció perquè les converses fructifiquin i els missatges públics a Quim Torra perquè rebaixi el maximalisme verbal. El president va ignorar les peticions de Madrid i va encoratjar els Comitès de Defensa de la República (CDR)CDR, per la qual cosa es va guanyar l’enèsim encàrrec des de la Moncloa

“Estem demanant a Torra que desarmi la retòrica. Avui estem millor que fa un any perquè aquest Govern ha obert passadís polític, una interlocució amb les autoritats catalanes, i està donant resultat”, va assenyalar la ministra portaveu, Isabel Celaá, qui va insistir a demanar al president que abandoni “retòriques romàntiques” per agitar la ciutadania. Des d’aquesta advertència, l’Executiu va insistir que és Torra el responsable de garantir l’ordre a Catalunya. Tant Celaá, com el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, van remarcar la funció del mandatari català en aquest sentit. 

La portaveu va opinar que les càrregues policials de l’1-O “van ser un error” i que van degradar la imatge exterior d’Espanya, amb imatges “molt penoses”, “moltes d’elles falses”. Tambien el ministre de Foment, José Luis Ábalos, va insistir en els errors. Va acusar el Govern de Mariano Rajoy de proporcionar als independentistes “arguments per fer-se les víctimes” amb les càrregues policials que es van produir durant la consulta i va recordar aquella jornada des de “la inutilitat de determinats processos”.

Actitud “contradictòria”

Notícies relacionades

El socialista va titllar de “contradictòria” l’actitud del president, al considerar que manté “dues vies possibles”: d’una banda obre un camí de diàleg amb el Govern i, per una altra, alimenta el rupturisme des de la dialèctica. “Continua mantenint un esperit rupturista unilateral basat en la construcció d’un cert mite, mentre explora vies més pragmàtiques. De vegades el més pragmàtic, el menys exempt de romanticisme és també el més valent”, va destacar Ábalos.

El Govern considera, en tot cas, que l’1-O no és una data de celebracions. Ni tan sols per al món independentista, perquè va ser conscient que després de votar no arribaria l’anhelada república i el que quedava, en canvi, era una Catalunya dividida.