acte oficial

Torra defineix l'1-O com «el dia de la victòria» en què l'Estat va ser derrotat

El president afirma que representa el millor que els catalans han sigut capaços de construir

 

  / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Quim Torra,  ha definit aquest diumenge  l’1-O com el “dia de la victòria” en què l’Estat va ser “derrotat” a Catalunya, una jornada “elèctrica” i de “fraternitat” que “va superar” l’independentisme, ja que segons el seu parer va interpel·lar els catalans en general. L’1-O “anava de democràcia, de llibertat d’expressió i de pensament”, i els catalans aquell dia “van perdre la por”, ha opinat. Ha destacat, així mateix,  va marcar una fita per a un nou moment en què tenir la mateixa cadena de confiances, el mateix esperit no-violent, apostar-ho tot a la democràcia i tornar a fer un “acte de desobediència civil com pocs s’han fet en la història recent d’Europa”.

En l’Acte de Recolzament a les Persones Afectades durant l’1-O, a la Generalitat, en què han participat alguns dels observadors internacionals que van seguir la jornada de votació de l’1 d’octubre passat –entre ells, l’expresidenta del parlament escocès, Tricia Marwick–, ha assegurat que l’1-O “representa el millor que durant anys” els catalans han sigut capaços de construir, i ha acusat l’Estat d’enviar policies contra ciutadans innocents aquell dia.

Durant la seva intervenció en l’acte, Torra ha reivindicat l’“esperit no violent” de l’1-O, en què els catalans van ser “capaços de fer un acte de desobediència com pocs s’han fet” en la història, en el qual “vam votar i vam guanyar”. Per això, ha fet una crida a “recuperar” aquest “esperit” de l’1-O de cara a un “nou primer d’octubre” per “consolidar” entre “tots” i amb una “cadena de confiances” la “victòria” en el referèndum suspès pel Constitucional i aconseguir així la “república catalana”.

Record als membres de l’anterior govern

Torra ha començat la interlocució recordant els membres de l’anterior executiu català a la presó i a l’estranger, als quals ha agraït la seva determinació per celebrar l’1-O, i ha assegurat que el Govern “no pararà” fins que “siguin lliures i tornin a casa”. Però sobretot, ha volgut esmentar de forma “molt emocionada” els líders de l’Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, tots dos a la presó, “dues persones de pau i honorables”, que van defensar les seves idees fins a les “seves últimes conseqüències” de forma “no violenta”.

Notícies relacionades

“Amb la presó dels Jordis, ens tenen presoners a nosaltres, les nostres idees i la nostra consciència”, ha remarcat. Torra ha criticat de nou el judici “injust” als líders independentistes, basat en la seva opinió a una “falsedat immensa”, perquè, ha dit, “votar no és cap delicte”. “El delicte és que et peguin per votar, i algun dia els que van donar les ordres seran jutjats pels tribunals internacionals”, ha afirmat el president català. 

El vicepresident, Pere Aragonès, ha destacat que la dignitat, la determinació i intel·ligència col·lectiva van fer possible votar, i que els votants van decidir que Catalunya ha de ser “un Estat independent en forma de república”.