MEMÒRIA HISTÒRICA

La família de Franco enterrarà el dictador a l'Almudena si se l'exhuma

Així consta en l'escrit d'al·legacions que els nets del dictador han presentat davant del Ministeri de Justícia

4
Es llegeix en minuts

La família de Francisco Franco enterrarà el dictador a la cripta de la catedral de l’Almudena, a Madrid, si finalment es procedeix al’exhumació del seu cadàver del Valle de los Caídos.

Així consta en l’escrit d’al·legacions que els nets de Franco van presentar ahir davant del Ministeri de Justícia en què s’oposen a l’exhumació del cadàver del seu avi.

En els 11 punts del document, la família planteja la “inconstitucionalitat” de la modificació de la coneguda com allei de la memòria històricaper “la inexistència d’una situació d’'extraordinària i urgent necessitat”, i així mateix al·lega que el Govern vulnera “el dret fonamental a la intimitat personal de l’article 18.1 de la Constitució”.

Els nets de Franco afirmen que el poder de disposició de les restes de l’anterior cap de l’Estat "correspon, en exclusiva, a la seva família, que ha manifestat de forma ferma, expressa i unànime la seva expressa oposició a l’exhumació i trasllat de les seves restes a un lloc diferent del sepulcre que ocupen en l’actualitat".

"Imposició forçosa"

"Es tracta de la imposició forçosa per part de l’Estat d’una exhumació no consentida pels titulars del dret fonamental, una imposició que vulnera frontalment aquests drets fonamentals i que, per això, no ha de trobar encaix constitucional", assenyala el text d’al·legacions.

Així mateix argumenta que es produeix "una violació del dret fonamental a la llibertat religiosa" i que "infringeix el dret a rebre una sepultura digna per l’exhumació per motius ideològics aliens a qualsevol justificació per motiu d’ordre públic".

En el document, presentat ahir per Francisco Franco Martínez-Bordiu, també raona la "nul·litat radical de l’acord d’incoació del present procediment davant de la falta de jurisdicció de l’Administració de l’Estat sobre la Basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos que, com a lloc de culte, té garantida la seva inviolabilitat en virtut dels acords del 3 de gener del 1979 firmats entre el Regne d’Espanya i la Santa Seu".

Assenyala que s’infringeix així la llei que "reconeix el Valle de los Caídos com a lloc de culte, al prescindir absolutament de la necessitat indispensable d’obtenir l’autorització expressa de l’autoritat eclesiàstica competent, en aquest cas, el prior administrador de l’abadia de la Santa Cruz".

Invasió de competències

Segons els Franco, també hi ha una invasió de competències transferides a la Comunitat de Madrid relatives a la sanitat mortuòria i de les "facultats exclusives de la família per autoritzar l’exhumació".

"El Reial decret llei 10/2018, malgrat el seu pretès caràcter general, és una disposició de caràcter singular o de cas únic, afectada per tant d’un vici d’inconstitucionalitat, a l’infringir el principi d’igualtat davant de la llei reconegut a l’article 14 de la vigent Constitució", argüeixen.

I afegeixen que "el procediment d’exhumació vulnera frontalment la Disposició addicional 6a bis del Reial decret llei 10/2018 atès que el Procediment hauria de ser únic per a tots els enterrats al Valle de los Caídos que no compleixin el que es disposa a l’article 16.3 de la llei 52/2007".

Aquesta normativa disposa que "al Valle de los Caídos només podran jeure les restes mortals de persones mortes a conseqüència de la guerra civil espanyola, com a lloc de commemoració, record i homenatge a les víctimes de la contesa". Després de qualificar de "matussera" la redacció del Reial decret, afirmen els hereus del dictador que hi ha molts enterraments en aquest lloc de persones que no van morir a conseqüència de la guerra civil.

Delicte de profanació

El document argumenta l’"existència del delicte de profanació de l’article 526 del Codi Penal que, com és obvi, no pot ser modificat per un Reial decret-llei, ni per una norma que no tingui caràcter de llei orgànica".

La família Franco, que agraeix "el generós recolzament" que ha rebut d’"una infinitat de persones", opina que l’exhumació "constitueix un autèntic atropellament a una família espanyola, una monumental infracció de preceptes fonamentals de l’ordenament jurídic i un colossal nyap jurídic que amb prou feines encobreix el rostre totalitari i venjatiu del govern que la promou".

"Així mateix, els familiars de Francisco Franco han decidit recusar la instructora del Procediment, la sotssecretària de Justícia Dª. Cristina Latorre Sancho per presentar-se en ella una evident causa d’abstenció i, per tant, de recusació en el procediment iniciat, a l’ésser evident per la seva trajectòria política, la seva falta de parcialitat", segons consta en l’escrit.

Notícies relacionades

Agrega que Latorre "va ser vicesecretària general (i durant alguns mesos secretària general) de Presidència del Govern durant els anys 2008 al 2011, sota la presidència del Sr. José Luis Rodríguez Zapatero, el que denota la seva adscripció ideològica al partit del govern, i la inhabilita per instruir el present procediment".

En el cas que fossin desestimades les seves al·legacions i l’exhumació es produís, "haurà de procedir-se a l’immediat lliurament del fèretre" a la seva família a la mateixa basílica "perquè aquesta, després de les honres fúnebres i oficis religiosos corresponents, procedeixi a donar-los cristiana sepultura a la cripta de la catedral de l’Almudena de Madrid, on disposen del corresponent dret d’inhumació".