MISSATGE A LA MONCLOA

Torra reclama a Sánchez un pacte com al Quebec

El president català nega que els independentistes estiguin prioritzant el conflicte

olerin44229614 madrid  09 07 2018  politica reunion este mediod a en el pal180901193612

olerin44229614 madrid 09 07 2018 politica reunion este mediod a en el pal180901193612 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quim Torra ha reclamat a Pedro Sánchez una negociació i un pacte entre Catalunya i Espanya com els del Quebec i el Canadà. El president ha negat que els independentistes estiguin prioritzant el conflicte i li ha proposat una solució a l’estil canadenc per a la situació catalana.

"Apreciat president, amb presos i exiliats polítics, milers de catalans investigats o processats per l’1-O i el dret democràtic a l’autodeterminació de Catalunya negat una vegada i una altra, ¿qui prioritza el conflicte? Negociació i pacte com el Canadà i el Quebec, per exemple", ha comentat el president en el seu compte de Twitter. Una tesi en la qual ha incidit posteriorment a l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida. "Que sàpiga el senyor Pedro Sánchez que no renunciarem mai al dret a l’autodeterminació, que sàpiga el president Sánchez que el vam defensar l’1 d’octubre, el defensarem democràticament, pacíficament, però que aquell esperit de victòria ens acompanyarà sempre", ha sentenciat 

Notícies relacionades

Replicava d’aquesta forma la resposta que va donar Sánchez a Nova York quan li van preguntar per la dependència del seu Govern dels recolzaments dels partits independentistes al Congrés. "En la política tot és prioritzar. Si es prioritza el conflicte, llavors anirem a eleccions. Però si col·loques primer la cooperació per fer polítiques socials i altres coses podrem arribar al 2020, que és el meu objectiu", va dir el president espanyol. En l’entrevista a la seu de l’agència Reuters, Sánchez va defensar el diàleg amb Catalunya, però també va reclamar als independentistes obrir el diàleg amb la resta del poble català.

Dimarts passat, després del viatge de Sánchez al Canadà, Torra ja va instar el president del Govern a permetre a Catalunya un referèndum com al Quebec o Escòcia –on va guanyar el 'no' a la independència– i va afegir: "No passa res per fer un referèndum. Potser també es perd a Catalunya". El Canadà va aprovar l’any 2000 la llei de la claredat en resposta a les aspiracions dels independentistes quebequesos, que havien impulsat dos referèndums sobre la sobirania de la regió francòfona, el 1980 i el 1995, vorejant el triomf en l’últim. Des que es va aprovar aquesta norma no s’ha tornat a celebrar cap altra consulta mentre que el recolzament a la independència al Quebec ha anat caient.