Anar al contingut

NOU VÍDEO DE L'ACTUACIÓ POLICIAL

La Guàrdia Civil, a la sortida d'una escola l'1-O: "Ficava la porra com si no hi hagués demà i no hi havia collons"

«Si un no se n'ha anat amb la costella trencada poc li ha faltat», afirma un agent.

ACN

Nous arxius de vídeo i àudio de les càmeres de la policia espanyola i la Guàrdia Civil l’1-O mostren la reacció dels agents i els seus comandaments abans, durant i després de les intervencions als col·legis electorals. Amb força i ​​crits aconseguien obrir-se pas i, després, una vegada als cotxes, comentaven l’operació i alguns fins i tot admetien que podrien haver ferit la gent. "Des de darrere ficava la porra cap endins com si no hi hagués demà. I no hi havia collons. I empenyien, i empenyien. Si un no se n’ha anat amb la costella trencada poc li ha faltat", afirma un agent. En els vídeos gravats per les seves pròpies càmeres Go Pro, als quals ha tingut accés l’ACN, es pot veure i sentir com es preparen, com s’obren pas a través de la multitud fins a l’interior dels edificis i com els registren per buscar urnes i paperetes.
Un dels vídeos de les càmeres Go Pro dels agents de policia és al CAP al costat del Mercat del Guinardó, a Barcelona. En la gravació, es pot veure com els policies es preparen a les furgonetes i un cap els anima: "Vinga, senyors, anem cap a dins". Poc després, amb un megàfon, la policia avisa els ciutadans: "Atenció, la policia intervindrà per ordre del TSJC". A les portes del mercat i l’ambulatori, la policia troba desenes de persones, i intervé amb força per desallotjar-les. De fet, els agents criden: "¡Tenim la força, tenim la força!" Un ciutadà remarca que són allà pacíficament. "¡Només volem votar!", crida, just davant dels policies, i en unes imatges molt entelades per culpa de la pluja d’aquell matí.

En un dels clips de les gravacions dels agents en aquesta mateixa escola, es veu com agafen per la cara una senyora i l’estiren de la boca per treure-la de davant de la porta de fusta d’on s’havia agafat. Un vegada dins, un dels policies resumeix la missió: "Una volta ràpida i si no trobem res ens en anem. Aquí això és impossible". Els agents pugen escales i, al final, no saben si continuar buscant. "Jo crec que ja... No ho sé, ¿mirem sota els pupitres?", diu un. "Quinze minuts més", li responen. En la desesperació per intentar trobar les urnes, els agents interroguen una senyora, a qui diuen que és apoderada i reclamen insistentment que digui on són. Ella està molt nerviosa i diu que no ho sap i que ni tan sols havien començat a votar. Un dels agents amb casc li crida molt fort i a pocs centímetres de la cara, de forma intimidatòria: "¡Que on són les urnes!". Després, dos agents es queden amb ella i intenten tranquil·litzar-la i li diuen que a fora ja hi ha una ambulància. Finalment, troben urnes i paperetes en un lavabo.

A l’escola Mare Nostrum, al passeig Valldaura del districte de Nou Barris, es pot sentir com un policia informa els seus superiors que uns mossos són a prop: "Són aquí amb el telèfon informant". Ja dins de l’escola es pot veure agents antiavalots i de la policia judicial davant de meses electorals, amb els membres asseguts, callats i amb el DNI a sobre de la taula. Un dels agents diu als membres de les meses que ells també volen "fer les coses en pau". "Si ens deixessin entrar, li asseguro que els convidaríem a cafè", afegeix. S’inicia un petit diàleg però un agent el talla en sec dient: "No és procedent una discussió política, perquè no és la nostra professió". Ja fora de l’escola de nou, un dels comandaments truca als seus subordinats perquè no parlin amb ningú, mentre un agent intenta dialogar amb un avi que els crida.

A l’escola Els Horts de la rambla Prim, els agents, una vegada a l’interior, obren un fals sostre per buscar urnes i material electoral. També rebenten una porta a cops de maça, entren en un despatx i comencen a registrar la sala, plena de carpetes, armaris i altre material escolar. Finalment, a l’escola Joan Bruguera de Girona, s’hi poden veure diverses escenes de tensió a l’exterior. En una, un dels votants que es resisteix a l’entrada crida a l’agent que porta la càmera al cap i li pregunta si "les puntades de peu als ous" i "els cops de puny" també els grava. Una noia, molt a prop, crida a un altre agent dient-li que no li cridi i que no li fa por.

En un dels vídeos es veu l’actuació de la Guàrdia Civil al municipi de Sant Martí Sesgueioles, on, malgrat ser només 370 veïns, van arribar una quarantena d’efectius policials. Els agents de la Guàrdia Civil van arribar al poble cap a tres quarts de dues del migdia. Els esperaven uns tractors que tallaven el carrer d’accés a La Fàbrica, el local on hi havia el col·legi electoral i on els veïns tenien l’única urna del poble. "Amb tranquil·litat, eh! Relaxats, eh, relaxats!", crida un dels guàrdies, que diu que parlarà amb els Mossos. En el vídeo, es pot sentir la conversa entre la patrulla dels Mossos i els efectius de la Guàrdia Civil. "Hi ha nens petits i persones grans", explica un dels agents dels Mossos, que admet que no volen "enrenou" i remarca als guàrdies que els veïns són "pacífics".

La Guàrdia Civil s’acosta a la desena de ciutadans atrinxerats davant el col·legi electoral, i el mosso intenta fer mediació. "Jo us ho explico, ells escolten i vosaltres preneu la decisió que vulgueu, d’acord?", diu l’agent dels Mossos als veïns. "Ells prendran les decisions que vulguin prendre, ja els hem informat que vostès estan en una actitud pacífica i no són agressius, que estan fent les seves històries... jo només faig d’intermediari. Ells decidiran", admet el mosso. Quan l’agent de la Guàrdia Civil intervé, saluda amb un "bon dia" en català i després demana a la gent que els deixi entrar. "Sabem la problemàtica que tenim, volem entrar. No volem fer...  simplement volem fer la nostra feina", diu el guàrdia. I afegeix: "Volem endur-nos el que tenen dins i marxar". Els veïns, no obstant, criden “No passaran” i els guàrdies civils se’n van i un anuncia a la resta que han "intentat les negociacions i que, lògicament, han fracassat". "Ens traiem la boina, ens col·loquem el casc, ens col·loquem els guants i tot serà pacífic. Retirem barricades, i aneu empenyent la gent, fins que tinguem l’entrada lliure", comenta, donant instruccions als agents. Primer, la Guàrdia Civil es dedica a retirar les taules i les cadires col·locades davant de la gent, però després un dels agents descobreix una porta lateral i canvien d’estratègia. "¿La rebentem? Fotem aquí l’hòstia", diuen. Llavors, un altre dona instruccions: "Entrarem pel lateral, que no passi ningú cap avall. Un cordó aquí fort, ¿d’acord?".

Poc després, comença l’actuació policial i la càmera cau a terra i perd la imatge, però no el so. En un dels elements següents de la gravació, quan la Guàrdia Civil ja marxa, es pot sentir l’estat d’ànim dels agents. "¡Hòstia puta, quin merder! Uf, no podíem, quina força que tenien!", diu un agent. Van al cotxe, i se senten indicacions. "Des de darrere ficava la porra cap a dins com si no hi hagués demà. I no hi havia collons. I empenyien, i empenyien. Si un no se n’ha anat amb la costella trencada poc li ha faltat", asseguren. "¡Com empenyien els fills de puta!", afegeix un altre agent, que felicita els companys per l’actuació: "Heu aguantat de collons".