Iceta: "Respecto Valls, però 'menos lobos, Caperucita'"

El líder del PSC remarca a Madrid que l'ex primer ministre francès i candidat de Cs a BCN és el seu "adversari polític"

Trasllada el seu optimisme sobre la crisi territorial però diu que la presó preventiva dels independentistes "dura massa"

undefined45217800 madrid 27 09 2018  pol tica   la ministra de pol tica territ180927100436

undefined45217800 madrid 27 09 2018 pol tica la ministra de pol tica territ180927100436 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

En una xerrada amb corresponsals estrangers dimecres passat, Miquel Iceta va fer servir una pausa dramàtica. “La candidatura de [Manuel] Valls ha sigut ben rebuda... a França”, va dir. Hi va haver rialles. Aquest dimecres, a Madrid, on ha explicat l’anècdota, el líder del PSC ha tornat a provocar rialles al referir-se a l’ex primer ministre del país veí, que serà el candidat de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona en les eleccions municipals del maig que ve. “Respecto Valls, però ‘menos lobos, Caperucita’”, ha dit.

Iceta ha rebutjat, així, la possibilitat, plantejada pel mateix Valls, d’una candidatura conjunta de totes les formacions constitucionalistes.  “Hem dit que no a Valls perquè és el candidat de Ciutadans. Tinc una magnífica relació amb ell. Però és el nostre adversari polític. L’endemà de les eleccions s’haurà de veure. És molt probable que el pròxim alcalde de Barcelona sigui o hagi sigut socialista en algun moment”, ha assenyalat el primer secretari dels socialistes catalans, en referència tant a l’ex primer ministre francès, antic socialista, com a Ernest Maragall, aspirant d’ERC, que ha pertangut al PSC al llarg de gairebé tota la seva carrera política.

Però la intervenció d’Iceta, en un acte organitzat per Nueva Economia Fórum, ha estat centrada en la crisi territorial, no en els comicis a la capital catalana. El líder socialista, que no ha volgut entrar aquesta vegada en la possibilitat de concedir indults als dirigents independentistes si són condemnats (“això és prefigurar la condemna i subvertir la presumpció d’innocència que regeix per a tothom”, ha dit), s’ha mostrat moderadament optimista. Tot i així, ha traslladat que la presó preventiva dels dirigents independentistes dins de la causa que investiga el Tribunal Suprem pel procés de la tardor passada, “dura massa”.   

“No hi ha risc”

“Des del Govern s’estan emetent senyals d’acceptar alguns errors comesos i de no tornar a cometre’ls en el futur. No hi ha risc que el Parlament declari la independència ni que en sis mesos es fiqui en una votació il·legal una papereta per la independència”, ha argumentat.

Notícies relacionades

Per això, segons Iceta, no tenen sentit les tesis contràries a la política de diàleg impulsada pel Govern de Pedro Sánchez amb Catalunya. “Em sembla molt estrany que hi hagi qui digui que ara estem pitjor. ¿Pitjor que quan? ¿Pitjor que quan es convocava un referèndum il·legal o que quan es declarava la independència? Una miqueta de calma, sisplau. Una miqueta de prudència, sobretot en boca d’alguns que semblen creure que si és pitjor, és millor. La desinflamació ha començat. I és, sens dubte, un gran encert del president Pedro Sánchez. Malgrat que no puguem llançar encara les campanes al vol, es pot esperar que en els propers mesos aquesta dinàmica d’acords faci créixer la confiança entre els dos governs i permeti abordar qüestions més de fons sobre les que estem obligats a reflexionar”, ha dit.

La solució del problema de fons, tot i així, tardarà molt a arribar, ha deixat clar Iceta. La titular de Política Territorial, Meritxell Batet, encarregada de presentar Iceta, ha incidit en la mateixa idea. “No trobarà la solució un sol partit, ni tampoc un sol govern, el d’Espanya. Tota la societat s’ha de sentir interpel·lada per buscar una solució. Però la solució no és a la cantonada ni de bon tros”, ha assenyalat la ministra.